112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoi Pap, ik heb een nieuw nummer

Oplichters actief: Of ik ff 2400 euro over wil maken

Zwolle – “Hoi Pap,” zo begint een whatssapp-wisseling met mijn zoon. “Wil je ff dit nummer opslaan.”  Verbaasd lees ik het berichtje omdat hij al 10 jaar hetzelfde nummer heeft, Maar ach, het kan natuurlijk en toevallig was zijn telefoon deze week inderdaad kapot (dat gebeurt wél vaker). Een paar minuten later het volgende appje: “Ik zit helemaal in de stress, moet geld overmaken maar mijn nummer is geblokkeerd, wil jij het overmaken.” Het bleek te gaan om 2400 euro maar belangrijker…. het was niet mijn zoon die het vroeg – ondanks de amicale toon en de kloppende profielfoto. Het is een nieuwe manier van internetoplichters om geld te ‘verdienen’.

tekst en screenshots: Martin van der Hooft

Ze worden steeds inventiever in de oplichterswereld. Kreeg je vroeger nog wel eens mails uit Afrika dat je 10 miljoen had geërfd en je even 5000 euro moest overmaken om die te krijgen, tegenwoordig gaat het er steeds professioneler aan toe.
Het is dat ik mijn zoon heel goed ken en wel wat vreemds zag in de schrijfwijze van sommige woorden, maar als ouder schrik je toch: je kind zit schijnbaar in de problemen!
En de eerste reactie is natuurlijk: okay we hebben straks een goed gesprek nodig maar dat is van later zorg. Nu eerst zorgen dat die problemen worden opgelost.

Een appje ontvangen dat iemand een nieuw nummer heeft, verbaasd helemaal niemand.

Later in de appwisseling – met letterlijk al een e-reader in mijn hand, vroeg ik hoeveel er dan overgemaakt moest worden. Hier gingen de oplichters in de fout. Het ging om 2400 euro. Mijn alarmbellen gingen af – al was het maar omdat ik dat geld niet zo 1-2-3 heb liggen.

Advies: Maak nooit geld over op basis van een app of mail alleen. Kan uw ‘familielid’ niet bellen maar wel appen? Vraag dan een gesproken berichtje te sturen. Zo kunt u horen of u werkelijk met hem of haar te maken heeft. Fraudehelpdesk.nl

 

Dus ik stelde nog wat aanvullende vragen. Waar ben je dan, bel me eens? Zal ik naar je toekomen? Hè, zoveel?? Waar is dat dan voor, etc. Die werden echter vakkundig gepareerd met antwoorden die mijn zoon ook zou kunnen geven. Mijn twijfel bleef echter en toen ik op persoonlijke vragen ook geen antwoord kreeg dacht ik “hier ga ik niet meer in mee.” Terecht bleek later, mijn zoon appte via zijn oude nummer: “What’s Up??

En 100 euro dan?

Terugkijkend schrik ik hier toch van. Stel nu dat de oplichters me om 50 of 100 of zelfs 200 euro hadden gevraagd? Had ik dan ook zo alert gereageerd. Ik ben bang van niet, eerlijk gezegd. En dat maakt deze zaak des te gevaarlijker. Oplichters schrijven geen mails meer vol met spelfouten waarin ze beloven dat je miljoenen krijgt. Nee ze breken gewoon in in je eigen telefoon. En praten als je eigen zoon, doen voorstellen waar je niet direct van denkt “Dat kan niet waar zijn!”

De oplichters scannen zelfs openbare internet-pagina’s van je zoon om zijn schrijfstijl te kunnen kopiëren.

Bekend bij de politie

Ik bleek trouwens niet de enige die deze week werd benaderd door deze figuren. Mijn zoon, stuurde me een screenshot van een kennis van hem die begon met: “Hoi pap, wil je dit nummer ff opslaan.”

Natuurlijk belde ik al even met de politie. Die herkende het verhaal direct. De agent wist me te vertellen dat het verhaal inderdaad was begonnen met 100 of 150 euro. Dat bleek zo goed te werken dat er nu dus al om 2400 euro wordt gevraagd. “Ze zijn zo geraffineerd, ze trekken de gegevens van bijvoorbeeld openbare Facebook of Twitter profielen af. En dan niet alleen de profielfoto, maar zelfs de woordenschat en de stijl van schrijven.”
Het nummer op de screenshots is daadwerkelijk het nummer van de oplichters, maar veel helpen zal dit niet; “Die nummers zijn van kaarten zonder abonnementen en niet te traceren. Na een paar keer gebruiken worden ze gewoon vernietigd, ” aldus de politie.

De politie raadt aan om fraude altijd te melden en in ieder geval contact op te nemen met de fraudehelpdesk.
Daar leest u ook andere manieren waarop internet-oplichters te werk gaan.

fraudehelpdesk.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button