112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hogeschool Windesheim helpt politie bij bestrijding illegale vuurwerkhandel

Foto's © Politie

Zwolle – De politie heeft een manier gevonden om de koop en verkoop van illegaal zwaar vuurwerk via Instagram te frustreren. Door het speuren op internet is de politie er in geslaagd om een grote hoeveelheid accounts te achterhalen waarbij sprake is van handel in illegaal vuurwerk. Door Instagram zullen deze accounts offline worden gehaald.

illegaal vuurwerk – Foto © Politie

Waar koop ik vuurwerk op Instagram?

Wanneer je deze woorden intikt op Google kom je al een heel eind als je vuurwerk wilt kopen. De politie surveilleert niet alleen op straat, maar is ook zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in de virtuele wereld. In deze periode van het jaar is de politie extra alert op de koop en verkoop en van (zwaar) illegaal vuurwerk, ook op internet.

Digitale aanpak

Deze week zijn een groot aantal onherkenbare accounts van de politie omgezet naar een herkenbaar account van de politie. Op deze accounts is een boodschap geplaatst, waarin de politie mensen erop wijst dat zij worden gevolgd, dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarmee moeten stoppen. Personen die het account volgen, zien vanzelf dat het is omgezet. Accounts die door de politie worden gevolgd, hebben een privébericht gekregen.

Foto © Peter Denekamp

Samenwerking politie en hogeschool Windesheim

Door samenwerking met hogeschool Windesheim en het landelijke project vuurwerk Oorworm zijn meer dan 900 accounts op Instagram in beeld gekomen waarop handel of gebruik van illegaal vuurwerk zichtbaar is. Dit is voor politie en OM onacceptabel en daarom sluiten zij in samenwerking met Instagram in de komende dagen al deze profielen. Daarnaast zal de politie in nauwe afstemming met het Landelijke project vuurwerk Oorworm opsporingsmiddelen in zetten om achter de identiteit van de achterliggende personen te komen.

Geen veilige omgeving

De politie wil met de actie duidelijk maken dat internet geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen. Deze actie is een van de manieren om de online handel op Instagram in illegaal vuurwerk te verstoren en te frustreren.

Illegaal vuurwerk – Foto © Politie

Strafbaar en levensgevaarlijk

Illegaal vuurwerk is strafbaar. De politie treedt hard op tegen verkopers en gebruikers van illegaal vuurwerk en mensen die legaal vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken, omdat dit levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt. Met deze actie willen de politie de handel via Instagram frustreren en kopers waarschuwen. Door handel tegen te houden, willen ze tevens voorkomen dat er grote hoeveelheden explosief materiaal in slaapkamers of schuren worden opgeslagen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button