Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoe een Romeinse begraafplaats in Turkije inspireerde tot het kunstwerk Necropolis in Zwolle

Zwolle – Een nieuw kunstwerk siert sinds kort de omgeving van de Agnietenplas in Zwolle. Het gaat om Necropolis, een sculptuur van Koos Kroon die bestaat uit twee kolommen met sarcofagen erop. Het kunstwerk is onderdeel van de Kunstwegen route, een internationale kunstroute langs de Vecht die loopt van Noordrijn-Westfalen tot aan Zwolle. Necropolis is het 81e kunstwerk op deze route, die al sinds 2000 bestaat.

Het kunstwerk werd op donderdagochtend 30 november officieel ingehuldigd met een informatieplaquette. Aanwezig waren onder andere de kunstenaar zelf, Geert de Groot van Kunstwegen en wethouder Monique Schuttenbeld van cultuur. Zij spraken over de betekenis en de achtergrond van het kunstwerk, dat geïnspireerd is door ondermeer een Romeinse begraafplaats in Turkije. De kunstenaar wilde met zijn sculptuur onderzoeken wat monumenten voor mensen betekenen en hoe ze herinneringen en gebeurtenissen vastleggen.

Necropolis stond eerst op de Anningahof, maar moest daar weg vanwege de verplaatsing van het beeldenpark. De kunstenaar bood het kunstwerk aan de gemeente Zwolle aan, die op zoek ging naar een geschikte locatie. Uiteindelijk werd gekozen voor de plek langs het HoltHagen pad, vlakbij begraafplaats Bergklooster. Dit sluit aan bij het thema van het kunstwerk en maakt het ook zichtbaar voor de bezoekers van de Kunstwegen route. Het witte marmeren grind onder het kunstwerk verwijst naar de persoonlijke herinnering van de kunstenaar aan zijn opa en oma, die begraven zijn op een kerkhof met marmeren grind.

Interview met Geert de Groot, voorzitter van de Kunstwegen Route o.a. over de keuze van de locatie

Interview met Koos Kroon, kunstenaar van Necropolis, o.a. over de inspiratie voor het kunstwerk


Positie op kaart bij benadering

 

Necropolis 2004 Gelakt staal Marmergrind, beton 2x: hoogte 4,3 m. breed 1,1 m lang 1.6 m In het kunstwerk “Necropolis” (dodenakker) wordt het verleden verbeeld. Er zijn akkers om te wonen, akkers om te verbouwen (de gewassen) en akkers om te begraven. De twee, meer dan vier meter hoge kolommen, geplaatst aan weerszijde van een wandelpad dragen sarcofagen. Het zijn monumenten die herinneringen bevatten en het verleden bewaren. Tevens is dit beeld een verwijzing naar het eindige van ons bestaan op aarde. De met marmergrind gevulde voetstukken bedekken de akker. BRON: website kooskroon.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button