BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herstel breedplaatvloer Rechtbank Overijssel noodzakelijk

Zwolle – Bij de rechtbank Overijssel in Zwolle zijn voorzorgsmaatregelen getroffen uit bezorgdheid over de stevigheid van de breedplaatvloer. Dat meldt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. Het gebouw van de rechtbank is één van de 8 rijksgebouwen met zo’n onveilige vloer.

De breedplaatvloer  kwam twee jaar geleden in opspraak toen de parkeergarage bij Eindhoven Airport instortte. In deze parkeergarage in aanbouw was een breedplaatvloer -constructie gebruikt.

Minder ballast en mensen op de vloer

Uit voorzorg inventariseerde het Rijksvastgoedbedrijf vervolgens al haar gebouwen op breedplaatvloer-constructies. Voor 103 gebouwen was nader onderzoek nodig. Uiteindelijk bleek dat voor 8 gebouwen, waaronder de Rechtbank Overijssel, voorzorgsmaatregelen nodig waren om het gebouw veilig te kunnen blijven gebruiken. Eén van die tijdelijke preventieve maatregelen is bijvoorbeeld het toegestane aantal medewerkers in bepaalde ruimten te verminderen of de belasting van de vloeren te verlagen door minder materiaal op te slaan. Deze maatregelen zijn inmiddels genomen.

Herstelmaatregelen

Om de gebouwen weer ‘normaal’ te kunnen gebruiken moet de vloer ook hersteld worden.  Wanneer dat gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Er loopt een proef op een locatie in Lelystad om te bekijken wat de beste herstelmethode is voor de verschillende gebouwen. Nadat het herstelplan is opgesteld volgt de aanbesteding en de gunning. Daarna kunnen de aannemers beginnen met het definitieve herstel.

8 rijksgebouwen categorie rood

Rijksverzamelkantoor Rijnstraat 8, Den Haag • Rijksverzamelkantoor Turfmarkt 147, Den Haag • Rechtbank Zwolle • Hoge Raad, Den Haag • Braam van Houckgeestkazerne, gebouw 90, Doorn • Europol, Den Haag • Vliegbasis Volkel, gebouwen 1000, 1050 en 1060 • Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button