Nieuws uit ZwolleSportVoorpaginaWielrennen

Hennie Kuiper lost startschot Craft Ster van Zwolle

Zwolle – Hennie Kuiper lost zaterdag 29 februari om 12.00 uur het startschot op het Grote Kerkplein in de Zwolse binnenstad voor de 60ste editie van de Craft Ster van Zwolle. De voormalig zéér succesvolle profrenner (1973-1988) en ploegleider (t/m 1996) heeft een glorieuze staat van dienst en is zonder twijfel de grootste renner uit de Overijsselse wielergeschiedenis.

Kuiper werd in 1972 olympisch kampioen op de weg en in 1975 wereldkampioen op de weg. Hij won in de Tour de France twee keer (1977 en 1978) de etappe naar Alpe d’Huez en werd twee keer tweede in het eindklassement. Kuiper richtte zich aanvankelijk op de grote rondes, maar ontpopte zich in de tweede helft van zijn carrière tot winnaar van grote klassiekers. Hij is nog steeds de enige Nederlander die vier van de vijf wielermonumenten wist te winnen, namelijk Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije (in Luik-Bastenaken-Luik was de tweede plaats zijn beste prestatie).

Na zijn actieve carrière was Kuiper enige tijd actief als ploegleider. Eerst van een Duitse ploeg (Stuttgart, het latere Telekom), daarna van een Amerikaanse ploeg (Motorola) met daarin onder andere Lance Armstrong. In 1997 was hij interim-ploegleider van de nationale vrouwenploeg voor het WK in San Sebastian.

Bron
Ster van Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button