Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nu te zien: ‘Hij of ik’, een expositie door de ogen van Canadees Leo Major en een Duitser

Zwolle – “Dit is het verhaal van ‘Hij of ik’. Het verhaal van 2 soldaten, die vochten in een oorlog die gevolgen had voor de hele wereld.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei dat vandaag in Soesterberg. Daar opende hij in het Nationaal Militair Museum ‘Him or me’. Deze tentoonstelling is tot 26 september 2021 te zien. Eén van die soldaten is de Canadese Leo Major, die als eerste bevrijder van Zwolle een belangrijke rol speelt in de Zwolse geschiedenis.

Indringende muziek ondersteunt Bauer’s woorden als hij verder vertelt over de Canadees Leo Major en een Duitser. Bauer: “We zien de oorlog door hun ogen. Hun verhalen voegen kleur toe aan de zwart-witte beelden in onze gedachten. De oorlog heeft deze soldaten de rest van hun leven getekend. Zowel mentaal als fysiek. Voor hen en voor hun families zou de oorlog nooit echt voorbij zijn. Hun verhalen zijn van een andere tijd. Een ander tijdperk.”

De Fanfare Bereden Wapens speelt indringende muziek terwijl Bauer het woord voert.
De expositie toont de bittere strijd voor de bevrijding van Nederland vanuit geallieerd én Duits perspectief. Dat gebeurt door de ogen van de Canadese sergeant Léo Major uit Québec en de Duitse korporaal Hans Kürten uit Leverkusen.

Soesterberg 13 februari 2020, Commandant der Strijdkrachten, Admiraal Bauer opent de tentoonstelling Hij of Ik in het Nationaal Militair Museum. © Ministerie van Defensie © Ministerie van Defensie

Soms schokkende verhalen

Major, die zich in 1940 vrijwillig meldt bij het Canadese leger, wordt gevolgd in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen. Ook is te zien waar de Canadees ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en in zijn eentje Zwolle binnenviel. Kürten groeit op onder Hitler en moet in 1943 in dienst. In 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem, verliest eveneens zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond. De waargebeurde en soms schokkende verhalen vertonen opmerkelijke parallellen. Volgens museumdirecteur Paul van Vlijmen ontstaat er zelfs ruimte voor empathie door de confrontatie met dezelfde gebeurtenissen vanuit Duits perspectief.

Soesterberg 13 februari 2020, Commandant der Strijdkrachten, Admiraal Bauer opent de tentoonstelling Hij of Ik in het Nationaal Militair Museum. © Ministerie van Defensie

In een wereld van ‘ik’, vechten voor ‘wij’

Bauer memoreert dat er sinds de Tweede Wereldoorlog nog veel haat en conflict op aarde is. “Daarom is het zo belangrijk dat we niet alleen geloven in de kracht van vrede, maar dat we er hard aan werken om die te handhaven.” Bauer zei dan ook trots te zijn op hen die ervoor kiezen van vrijheid hun levensdoel te maken. Ze brengen offers in dienst van hun land. In dienst van de vrijheid. In een wereld van ‘ik’. Ze vechten voor de ‘wij’. Alle soldaten dragen een uniform. Het is een symbool van eenheid en collectieve kracht. Maar we mogen nooit vergeten dat onder elk uniform, een mens zit.

Die mens staat in ‘Hij of ik’ met het volgen van Major en Kürten centraal. Daarnaast toont het museum hoe de bevrijding werd bevochten. Bovendien staan er destijds gebruikte voertuigen zoals de Duitse ‘Tiger II’ tank, genaamd Königstiger en de uiterst zeldzame bemande V1. Ook het Canadese landingsvaartuig ‘Buffalo’ staat opgesteld, net als de ‘Archer’ tankjager en vlammenwerper ‘the Wasp’.

Canadese militair Léo Major. Foto: Nationaal Militair Museum
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button