Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Groot slapend hoofd in het gras Struinwaard

Zwolle is een kunstwerk rijker

Zwolle – Zwolle is een kunstwerk rijker. Vrijdag werd het kunstwerk ‘Sleepwalking into the Antropocene’ van John Isaacs onthuld. Het kunstwerk staat in Struinwaard ter hoogte van Het Nieuwe Verlaat, bij de Maatgravenweg in Zwolle.

Het kunstwerk werd gerealiseerd in opdracht van de Stichting Kunstwegen in samenwerking met Proeftuin Kunst en Landschap 2021. Het thema van Proeftuin Kunst en Landschap, dit jaar, gaat over de relatie tussen mens en landschap. Dit kunstwerk zet aan tot nadenken: zoals de titel al doet vermoeden. Passanten die de Overijsselse Vecht volgen via de Berkummerdijk kunnen er op uitrusten met uitzicht op de natuur rond de Vecht. En, zoals Isaacs hoopt, om zich over de relatie tussen mens en natuur te bezinnen.

© RTV Focus Zwolle

Het kunstwerk

Aan de oever van de Vecht ligt een groot slapend hoofd in het gras. Het hoofd is ingedeukt, zodat het ook functioneert als een bank. Het kunstwerk verwijst naar het iconische werk van Brancusi, de ‘Sleeping Muse’. John Isaacs greep dit beeld aan om een eigen versie te maken. Bij het maken van een kleimodel klapte het in. Dit ‘defleated’ of leeggelopen model leidde hem in een andere richting. Het object werd een metaforische verwijzing naar vervlogen dromen…In plaats van de rust en vrede die Brancusi’s beeld uitstraalde, legt hij hierin een verband met de manier waarop wij gedachteloos het huidige tijdperk inlopen. De titel is daarom ’Sleepwalking into the Antropocene’.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button