Nieuws uit ZwolleVoorpagina

GroenLinks wil gastvrij en duurzaam winterevenement

Zwolle – De GroenLinks fractie wil actief meedenken en zelfs helpen bij het organiseren van een duurzaam en gastvrij evenement deze winter. Met het vertrek van het IJsbeeldenfestival wordt op verschillende plekken nu al actief nagedacht over een alternatief voor Zwolle. GroenLinks is van mening dat oog voor het milieu en toegankelijkheid voor verschillende groepen inwoners daarbij centraal moeten staan.

De afgelopen zomer bracht elders in het land enkele pareltjes voort als het gaat om evenementen. In Amsterdam werd voor mensen met een beperking een festivalervaring mogelijk gemaakt op het Milkshake festival. In Groningen ontstond een geheel zelfvoorzienend festival, met podia van sloophout, friet van eigen aardappelen en een handje zaagsel voor bij het toiletteren. Op een braakliggend terrein kunnen de podia zo’n tien jaar blijven staan.

Raadsleden Michiel van Harten en Remko de Paus zien kansen voor Zwolle. “Ons stadsbestuur heeft gastvrijheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, aldus De Paus. “Een traditioneel vormgegeven winterfestival, met ijsbaan en arrenslee, houdt veel te weinig rekening met het milieu en past daar volgens ons niet goed in”, vult Van Harten aan. “Tenzij het initiatief er in slaagt de energie duurzaam zelf op te wekken. IJsbanen zijn enorme energieslurpers, zeker als je ze al in oktober neerzet, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van bijna 11 graden”.

De raadsleden van GroenLinks Zwolle pleiten, gekoppeld aan schriftelijke vragen aan het college van B&W, voor een onderscheidend, duurzaam, gastvrij en creatief festival deze winter. “Daar willen wij, vast en zeker samen met allerlei andere deskundigen en betrokkenen uit de stad, het stadsbestuur best bij helpen”, geeft De Paus aan. “Wij begrijpen best dat het ingewikkeld is, maar binnen onze partij is voldoende kennis en ervaring aanwezig hoe je wel een leuk en tegelijk duurzaam festival kunt organiseren. Laten we daarom samen het winterfestival Zwolle maken!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button