EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOpiniePolitiek & OpinieVoorpagina

Groen Links wil stadsdebat over inzet duurzame energie in Zwolle

Zwolle – De fractie van GroenLinks wil het komend halfjaar mét de stad en mét de raad een breed debat voeren over duurzame energie in Zwolle. Tot dusver gaat het alleen over het initiatief om enkele windmolens op industrieterrein Voorst te plaatsen.

Raadslid Remko de Paus: “Zwolle wil klimaatneutraal worden, dat wil zeggen dat er straks net zoveel energie wordt opgewekt in Zwolle, als er wordt gebruikt. Dan is het heel simpel: we weten hoe veel energie er nu gebruikt wordt. Per windmolen, zonnepaneel en voor alle andere vormen van duurzame energie kun je berekenen hoeveel energie het oplevert. Daar rolt dan vanzelf een aantal mogelijkheden uit hoe je alle benodigde energie duurzaam kunt opwekken, en in welke combinaties van hoeveelheden zonnepanelen windmolens, aardwarmte en andere nieuwe vormen van opwekking je dan nodig hebt.”

“Zwolle is een initiatiefrijke stad, als we weten welke mix van duurzame energievormen in welke hoeveelheid nodig is, komen de initiatieven vanzelf. Dan snapt ook iedereen waarom we daar mee bezig zijn in Zwolle. Wij willen komend voorjaar daarom een stadsgesprek over de voor Zwolle ideale mix van duurzame energie”, aldus De Paus.

De terechte vraag die de gemeenteraad toen wel stelde is welke mix van duurzame energie tot het vereiste resultaat leidt.

GroenLinks kiest daarmee een andere weg dan Swollwacht, die partij stelde voor het gesprek over het windmoleninitiatief op Voorst in de ijskast zetten tot na de verkiezingen. “Een onbegrijpelijke actie”, vindt De Paus, “we hebben eind oktober heldere afspraken met elkaar gemaakt over hoe we verder gaan met dit initiatief. Door deze lijn nu te willen doorkruisen, zet je de geloofwaardigheid van de politiek op het spel. De terechte vraag die de gemeenteraad toen wel stelde is welke mix van duurzame energie tot het vereiste resultaat leidt. Daar had het college binnen twee maanden een plan voor klaar moeten hebben, maar wij helpen hen daarbij natuurlijk graag op weg.”

Maandagavond 19 december zal de gemeenteraad van Zwolle zich uitspreken over de motie van Swollwacht (voor een stadsbedat of er in Zwolle “hoge windmolens of andere vergelijkbare hoge masten geplaatst mogen worden”) en ons voorstel voor een breder stadsdebat over de toekomst van duurzame energie in Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button