KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Golfclub Zwolle schenkt 1500 bomen in kader van klimaatbeleid Nederland

Zwolle – Als onderdeel van het Overijssels oogstweekend van Urgenda en Meer Bomen Nu heeft Golfclub
Zwolle 1500 jonge bomen geschonken. Een groep van ruim 30 vrijwilligers meldde zich zaterdagochtend op Golfclub Zwolle aan de Zalnéweg met een schep in de hand om gezamenlijk de jonge bomen te oogsten uit de eco gebieden die verspreid liggen over het golfcomplex. In 3 uur tijd werden de bomen gerooid. Ze krijgen een plek in één van de natuurgebieden in Nederland of in de eigen tuin van de vrijwilligers en belangstellenden.

Maar liefst 80% van deze gerooide bomen groeien uit tot volwassen bomen. Met ‘verplanten’ als methode kunnen in het hele land bossen, heggen, hagen, bermen worden vol geplant. Gratis, veelal inheems en ecologisch verantwoord. Het enige wat nodig is voor deze methode zijn kundige terreinbeheerders of ecologen die vrijwilligers kunnen aanwijzen wat de juiste planten zijn en hoe ze geoogst en geplant moeten worden.

Hans Broeks, vanuit Golfclub Zwolle initiator van de samenwerking met Meer Bomen Nu, is enthousiast over het resultaat: ‘Dit was onze tweede boomrooi dag. In november waren het 600 bomen, dus nu zijn er in totaal meer dan 2000 bomen die herplant zijn. We zijn blij verrast met de opkomst van zoveel belangstellenden en leden van de club. De inzet die zij hebben geleverd heeft een prachtig resultaat geleverd’.

Broeks is naast golfer ook betrokken bij het ecologische terreinbeheer op de Golfclub. ‘Wat veel mensen niet weten is dat wij op ons complex circa 35 van de 70 hectare onderhouden als natuurgebied. Bij veel mensen leeft nog steeds het beeld dat golf een milieuonvriendelijke sport is die veel water en pesticiden gebruikt. Het tegendeel is echter waar. In menig land, en zeker in Nederland, is golf van alle sporten juist pionier in duurzaamheid. Op Golfclub Zwolle hebben we het internationale GEO-certificaat, een onafhankelijk internationaal duurzaamheidskeurmerk’. Deze circulaire actie is slechts één van de activiteiten die hieronder valt. Voor het GEO-certificaat moet de club om de 3 jaar aantonen dat zij duurzaam verantwoord handelen en rekening houden met de natuur, het milieu en de samenleving.

Lieke Geene van Urgenda stond als coördinator van het initiatief Meer Bomen Nu ook aan de schep op Golfclub Zwolle en toont zich minstens zo enthousiast over de dag en het resultaat. “Fantastisch! Deze circulaire manier van werken is nieuw en krijgt steeds meer voeten aan de grond. Kwekers kunnen onvoldoende bomen leveren voor alle klimaatdoelstellingen, maar de natuur levert genoeg. Ook in buitenland kijkt men inmiddels naar Nederland hoe wij hier samen met vrijwilligers gebruik maken van de kracht van de natuur.

Voor de liefhebbers is er nog rooigoed over, voornamelijk grauwe els. Liefhebben kunnen zich deze week nog melden bij de Golfclub.

Gerelateerde artikelen

Back to top button