Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gifschip vermoedelijk nog dagen in Zwolle

Zwolle – Binnenvaartschip Imatra ligt sinds 30 juli in Zwolle, bij de Botterweg. Het schip ligt daar stil vanwege een zeer hoge concentratie van de giftige, levensgevaarlijke stof fosfine. Wat er gaat gebeuren met het schip is nog niet bekend. Volgens Sunniva Fluitsma, woordvoerder Algeemene Schippers Vereeniging, vormt het schip geen gevaar voor de omgeving: “Het gif zit in het ruim, het is niet dat er gifwolken om het schip heen hangen. Het heeft tijd nodig voordat de concentratie aan gifstoffen minder is.”

Of het schip binnenkort weggaat uit Zwolle is nog niet bekend. Paul van der Burg, woordvoerder Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vertelt dat het nog wel eens dagen kan gaan duren: “De schipper is met een plan van aanpak gekomen. Dat plan hebben wij afgekeurd. Vermoedelijk gaat het nog dagen duren voordat het schip weg gaat.” Het plan moet komen vanuit de schipper en de eigenaar van het door de boot vervoerde graan. “Er moet een goed plan van aanpak komen. Vervolgens moet de Rijkswaterstaat zorgen dat alles veilig gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan tegemoetkomende boten en bruggen.”, aldus Van der Brug.

Eerdere plannen

Het leek er even op dat het schip vandaag weg zou gaan uit Zwolle, maar zonder goed plan kan het schip niet uitvaren of weggesleept worden. Sunniva Fluitsma kan zich goed voorstellen dat de schipper niet wil dat het schip weggesleept wordt: “Er is nog niks bekend, maar ik kan me voorstellen dat de schipper wegslepen niet wil. Straks gaat het schip kapot door het slepen, dan zit hij met die kosten. Het is gewoon afwachten wat er gaat gebeuren.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button