Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gevaarlijke situaties bij maïsoogst

Zwolle – De maïsoogst en het inkuilen van de gehakselde maïs zijn dit jaar weken eerder begonnen dan normaal. Door de droogte van de afgelopen maanden bevindt zich in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Hierdoor ontstaan bij het inkuilen nitreuze dampen. Deze gassen zijn zeer gevaarlijk en kunnen zelfs dodelijk zijn voor mens en dier.

Deze week moest de brandweer onder meer in Leusden, Galder, Beekbergen en Haaksbergen in actie komen om een einde te maken aan de gevaarlijke situaties ontstaan door de ingekuilde maïs.

Fotograaf: ©PeterDenekamp

Herkennen van gevaar

De gassen zijn te herkennen aan hun roodbruine kleur. Vaak komt er ook een roodbruine vloeistof uit de maïs- of graskuil. Dit proces wordt vaak onderschat. Neem geen enkel risico en bel direct 112 wanneer u dit waarneemt. Blijf uiteraard buiten het bereik van deze gassen en blijf “bovenwinds”.

Bij inademing van nitreuze dampen kunnen kortademingheid en ademhalingsproblemen ontstaan. Bij hoesten en prikkelende keel dient men direct contact op te nemen met een arts. Het advies bij huidcontact is direct spoelen met water aangezien er brandwonden kunnen onstaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button