Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gesaneerd gasfabriekterrein wordt mooi Park Noordereiland

Zwolle – Bezoekers kunnen eind februari weer in het park op het Noordereiland wandelen. Het grootste deel van de locatie, waar vroeger een oude gasfabriek stond,  is inmiddels voorzien van schone grond. Nadat de schone grond is aangebracht, worden de wandelpaden aangelegd. Zodra dit gereed is, kan iedereen het gebied weer betreden.

Cyanide en teer in de grond

De saneringswerkzaamheden op het Noordereiland startten in het laatste kwartaal van 2015 en verliepen in eerste instantie voorspoedig. Tijdens de werkzaamheden stuitte men op oude fundaties, stalen pijpen en een voormalige teerkelder van de gasfabriek die vroeger op het Noordereiland stond. Met name de sloop van de teerkelder en het afvoeren van de daarin aanwezige inhoud (sterk verontreinigde afvalprodukten van de gasfabriek) zorgde voor vertraging van de sanering.

Eerder is ook de grond onder Theater De Spiegel al helemaal gereinigd evenals het water en de bodem van de stadsgracht voor het Noordereiland. De verontreinigde grond onder de parkeergarage wordt aangepakt zodra er plannen zijn voor de stadsvernieuwing van dit deel.

1,8 miljoen kosten

In totaal heeft deze gedeeltelijke sanering 1,8 miljoen euro gekost. De gemeente Zwolle heeft zelf iets meer dan 6 ton betaald. Het overige deel is door de Provincie gesubsidieerd.

Wandelpaden, gras , bomen en heesters

Eind februari zal de grond helemaal schoon zijn. Dan wordt gestart met de aanleg van het park. Eerst worden er wandelpaden gemaakt. De verwachting is dat eind van deze maand het park weer open kan. Er moeten daarna nog wel afrondende werkzaamheden gedaan worden. Zo wordt dit voorjaar de halfverharding op de paden aangebracht en het gras ingezaaid; de beplanting (bomen en heesters) plant de gemeente in het najaar. De kans dat deze goed aanslaat is dan het grootst.

Ontwerp Noordereiland Park
Ontwerp Park Noordereiland Gasfabriek verontreiningen Noordereiland gebied Zwolle

Gasfabriek verontreinigingen Noordereiland gebied Zwolle – Blauwe lijnen Cyanide, Rode lijnen Teer

 

Back to top button