Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle ruimt kunstcollectie op: 50% korting op 1000 werken

Zwolle – Een deel van de gemeentelijke kunstcollectie gaat in de verkoop. Dat heeft de gemeente Zwolle  bekendgemaakt. Het gaat om zo’n 1.000 kunstwerken, waaronder tekeningen, schilderijen en beelden. De meeste werken zijn afkomstig uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), waarbij kunstenaars een inkomen ontvingen in ruil voor hun werk of diensten. De kunstwerken zijn jarenlang opgeslagen geweest in de gemeentelijke kunstcollectie, maar nu krijgen ze een nieuwe bestemming.

De verkoopdag vindt plaats op zaterdag 16 december, van 11.00 tot 16.00 uur, in het stadhuis (ingang Lombardstraat). De kunstwerken worden verkocht met 50% korting en er geldt een maximum van twee werken per persoon. Wie na de verkoopdag nog interesse heeft, kan vanaf januari 2024 terecht op de website van Stichting Onterfd Goed, waar de overgebleven werken zonder korting worden aangeboden.

De gemeente nodigt ook de kunstenaars uit die voor de BKR hebben gewerkt. Zij kunnen hun eigen werk terugkopen tijdens een sneak preview, van 10.00 tot 11.00 uur. Hiervoor moeten ze zich wel aanmelden door een mail te sturen aan Emma Verburg (e.verburg@zwolle.nl).

De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) was van 1956 tot 1987 een regeling in Nederland die kunstenaars in staat stelde om in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen te ontvangen. Kunstenaars leverden hun werk in bij de gemeente in ruil voor een uitkering. Gemeenten bepaalden wie van de regeling gebruik mocht maken en stelden aankoopcommissies samen. Het werk dat in het kader van de BKR werd aangekocht, kwam terecht bij musea en rijkscollecties.

 

Ingang Lombardstraat

Gerelateerde artikelen

Back to top button