LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen hoofdpodium op Stratenfestival vanwege ‘geluidsdiscussie’

Zwolle – De zevenendertigste editie van het Stratenfestival, dit jaar op 19 augustus, moet qua omvang en inhoud fors inleveren. Het hoofdpodium op het Ter Pelkwijkpark komt noodgedwongen te vervallen. De organisatie kan geen overeenstemming bereiken met de gemeente over het toegestane aantal decibels.

RadioNL  wil meer geluid

De rechtbank stelde vorig jaar de actiegroep ‘Herrie uit de Stad’ in het gelijk die zegt hinder te hebben van de 85 Db die op het hoofdpodium wordt geproduceerd.
Dit leidde ertoe dat vorig jaar vergunning werd afgegeven voor maximaal 76 Db in het park. Voor zowel het publiek als de artiesten werd dit een flop. De helft van de vierduizend bezoekers haakte halverwege de avond af omdat zij nauwelijks iets hoorden van de muziek en de songs.
Ook voor RADIONL, dat als partner bij het evenement optreedt en de artiesten levert, was dit een afknapper. RADIONL wilde dit jaar dan ook slechts meewerken wanneer er een vergunning komt voor een hoofdpodium waarbij minimaal 85 Db is toegestaan. De artiesten weigeren te komen wanneer de genoemde norm niet wordt toegestaan.

Geen alternatief Ter Pelwijkpark

De organisatoren van het Stratenfestival hebben naarstig gezocht naar alternatieven maar de drie verschillende mogelijke locaties die werden onderzocht op haalbaarheid vielen om verschillende redenen af. ‘Hoewel de gemeente altijd heeft gezegd ‘dat het wel goed zou komen’ blijkt dit dus nu niet het geval en moet worden afgezien van een hoofdpodium.’, zo stelt John van Dinther, organisator van het Straten Festival Zwolle.

Harten Tien - Stratenfestival Zwolle 2015 Foto: ©Frank van Hienen - www.frankvanhienen-fotografie.nl
Harten Tien – Stratenfestival Zwolle 2015 Foto: ©Frank van Hienen – www.frankvanhienen-fotografie.nl

Kermisexploitanten hels

‘De meeste kermisexploitanten die van 12 tot en met 21 augustus op de Zwolse kermis staan zijn hels. Zij vrezen dat een groot deel van de vijftigduizend bezoekers op vrijdagavond niet naar de stad zal komen omdat het Stratenfestival deels is geamputeerd.’, aldus Van Dinther.
Voor de organisatoren van het Stratenfestival zijn de ontwikkelingen rond het hoofdpodium een deceptie. Zij spannen zich jaarlijks in om de Kermis, welke door de gemeente wordt georganiseerd, een extra impuls te geven. Daar komt veel bij kijken omdat de gehele binnenstad voor verkeer wordt afgesloten om voetgangers veilig langs de attracties en podia te kunnen laten flaneren en genieten.

Het hoofdpodium stond de afgelopen tien jaar probleemloos in het Ter Pelkwijkpark, een locatie aan de rand van de stad, direct aan de stadsgracht. Van Dinther wijst de komst van nieuwe bewoners van een pand in de omgeving aan als schuldige: ‘Dit bleek het begin van het einde voor de in feite ideale plek.’

Stratenfestival Zwolle 2015 Foto: ©Frank van Hienen - www.frankvanhienen-fotografie.nl
Stratenfestival Zwolle 2015 Foto: ©Frank van Hienen – www.frankvanhienen-fotografie.nl

Locatie tussen de kermisattractie

De gemeente wil volgend jaar ruimte maken voor een hoofdpodium in het kermiscircuit. Voor dit jaar was dit niet meer mogelijk omdat de standplaatsen voor de kermisattracties eerder al zijn toegewezen.
Het festival is dit jaar noodgedwongen verkleind tot ongeveer zestien kleine podia in de stad, gekoppeld aan horecazaken. ‘Omdat RADIONL geen medewerking kan verlenen zal de organisatie van het Stratenfestival veel publiciteit moeten missen.’ besluit de organisator.

Gerelateerde artikelen

Back to top button