MuziekNieuws uit Zwolle

Gedreven en virtuoos spel op Britten Concours 2017

Zwolle – In het gezellige gebouw van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle beleefde het publiek een fantastisch muzikaal weekeinde, met magische momenten, tijdens het Brittenconcours. Jaarlijks wordt dit concours georganiseerd door de Stichting Benjamin Britten Orkesten en het ArtEZ Conservatorium, dit was de 8ste editie. Het Britten concours, dit jaar een cello- en altvioolconcours, trok 32 cellisten en 11 altviolisten, de meesten jonger dan 16 jaar.

De vakjury was verheugd over het niveau van de deelnemers. Een veelbelovende nieuwe generatie jong strijktalent uit heel Nederland kwam naar Zwolle en streed om de prijzen.

Bij het celloconcours in de categorie 10 t/m 12 jaar was Emma Naegele uit Utrecht de overtuigende winnares. De jury was onder de indruk van haar gedreven en extraverte spel, met grote contrasten. Emma van Schadewijk (Arnhem) won de 1e prijs in de categorie 13 t/m 15 jaar. De jury prees haar gedurfde, intense spel en prachtige volwassen klank.

Ze werd op de voet gevolgd door Reinier Wink (Den Haag) die de 2e prijs won met zijn technisch superieure en temperamentvolle spel. De jury noemt hem een belofte voor de toekomst. In de categorie van 16 t/m 18 jaar werden twee 2e prijzen uitgereikt. Zowel Laurens Toet (Berkel Enschot) en Charlotte Brussee (Amersfoort) speelden het lastige Rondo van Dvorak met verve en wonnen beiden een masterclass van cellist Gregor Horsch.

De 14 jarige Sunniva Skaug (Delft) won de 1e prijs bij het altvioolconcours in de categorie 10 t/m 14 jaar. Haar meeslepende en mooi gefraseerde spel maakte veel indruk op de jury. Ze vertelt echt een verhaal met haar interpretatie van de muziek.

In de hoogste leeftijdscategorie van het altvioolconcours (15 t/m 16 jaar) eindigden Kaat Schraepen (Molenstede) en Jeltje Quirijnen (Zutphen) op een gedeelte 1e plaats. Jeltje Quirijnen viel op door haar ingetogen maar zeer expressieve, warme klank. Het spel van Kaat Schraepen was virtuoos en technisch hoogstaand, vooral in het 3e altvioolconcert van Henk Badings.
Alle eerste prijs winnaars spelen solo met het Britten Jeugd Strijkorkest op 1 april in theater de Spiegel in Zwolle. De prijzen worden tijdens dit concert uitgereikt door presentator Edwin Rutten. Het is tevens het lustrumconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest dat 10 jaar bestaat. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl of www.hetbritten.nl.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button