KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapRegio

Gastles in het Voerman Stadsmuseum Hattem

Zwolle – De Poortlessen onder leiding van Edith de Jong waren op 12 februari niet in de Dijkpoort van Hattem zoals gebruikelijk, maar in het Voerman Stadsmuseum, waar de leerlingen ontvangen werden door Bertjan, directeur, en Marga, educatie.

Via de zij-ingang mochten de leerlingen naar binnen en in de grote zaal gaf Bertjan de presentatie over het ontstaan van het museum. Deze opereerde eerst nog vanuit de oudheidskamer in de Dijkpoort, waar de leerlingen nu wekelijks les hebben. Ook is verteld dat Voerman senior graag in Hattem wilde wonen, omdat hij de luchten zo mooi vond en Hattem zo’n pracht stad, ‘is het ook….’ verzuchtte daarop één van de leerlingen.

De introductie ging tevens over kunststromingen vanaf de middeleeuwen ging en kwam uit bij het surrealisme en de Pareidolia surrealisme van Daniel Douglas, die nu exposeert in het museum.
Douglas had speciaal voor de leerlingen een filmpje opgenomen, vanuit de Filipijnen waar hij ’s winters verblijft, dat hij die ochtend vroeg aan de directeur van het Voerman stuurde. Hij vertelde hierin over zijn werk, maar vooral over het volgen van dromen. Dat hij nu zijn droomleven leidde,. Met achter hem witte stranden, zee en kokosbomen. Hij dook regelmatig de zee in om de schelpen goed te bekijken, als inspiratie voor zijn ‘onderwater schilderijen’.

Na deze inspirerende inleiding gingen de leerlingen in twee groepen uiteen om aan de hand van vragen de schilderijen in het hele museum te bekijken, in de afsluiting is hierop terug gekomen. Enthousiasme alom!

Gerelateerde artikelen

Back to top button