KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Fototentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout verlengd tot 19 november

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft besloten de fototentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle te verlengen tot 19 november. Redenen zijn de goede reacties van bezoekers en de buurt, alsmede de kwaliteit van de uitvoering. De fototentoonstelling vertelt het verhaal van vier generaties Nederlanders en Nederlands-Indië.

Ogen die Spreken werd op 7 oktober in Park Eekhout geopend door Hans Goedkoop (VPRO, Andere Tijden). Hij is kleinzoon van een KNIL-militair en liet zich voor de tentoonstelling interviewen en portretteren. Zijn foto en verhaal zijn te vinden in de buurt van het Indië- en Nieuw-Guinea monument in Park Eekhout.

De foto’s tonen een persoonlijk motto of citaat van de geïnterviewde en een QR code. Via die QR code lees je op je telefoon meer over de Nederlander die je in de ogen kijkt en de relatie met Nederlands-Indië. In een week tijd lazen 2611 mensen via een QR code zo’n persoonlijk verhaal.

Cathy Folmer, voorzitter van Stichting Budi Santoso, initiatiefnemer van Ogen die Spreken: “De verlenging is een prachtig resultaat van maanden hard werken. Ook de reacties die we via de website en social media krijgen zijn erg positief.”

Eén van die reacties komt van Dusan, een in Bosnië geboren Nederlander. Hij miste door de tentoonstelling twee treinen: Zoals altijd liep ik door het park naar het station toen ik de foto’s zag. Ik las de citaten en ontdekte toen de QR-code op de foto’s. Daar zitten hele verhalen achter en daar herken ik veel van. Ook wij doen alsof de ellende die we meemaakten nooit gebeurd is. Wij praten daar nooit over. De mensen die hier op de foto staan zijn helden. Zij durven dit toch maar.”

Fotograaf Roy van Veen is erg blij met het resultaat: “Het zijn hele persoonlijke, vaak ontroerende of vertederende verhalen. De foto’s tonen kwetsbare mensen die in de familie vaak veel hebben meegemaakt. Het raakt mensen en dat is precies de bedoeling.”

Ogen die Spreken gaat na Zwolle op reis door Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button