Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Fotografen en beeldmakers leggen dna stad bloot

Zwolle – Elke stad heeft haar eigen karakter, dynamiek en verleden. Een goede fotograaf of beeldmaker heeft het talent dat dna bloot te leggen en krijgt nu de kans om dat te laten zien aan een breed publiek. Academiehuis Grote Kerk Zwolle organiseert namelijk een wedstrijd onder de noemer ‘De Stad Vertelt voor amateurs en professionals’. De beste inzendingen worden gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling geëxposeerd in het Academiehuis.

De opdracht is helder, maar niet eenvoudig. Als fotograaf vertel jij het verhaal over je stad in maximaal 7 foto’s. Ook als beeldmaker werk je volgens het principe van storytelling, maar dan met een productie die maximaal vijf minuten lang is. Een inzending kun je voor 1 juni als We Transfer-bestand mailen naar destadvertelt@academiehuis.nl. Deelnemers zijn vrij in de keuze van hun stad. Of het nu bijvoorbeeld gaat om ‘Zwolle Vertelt’, ‘Groningen Vertelt’, ‘Amsterdam Vertelt’, ‘Berlijn Vertelt’ of ‘Montreal Vertelt’, de keuze is aan jou.

Iedere stad heeft een eigen verleden. Tegelijkertijd zijn er tal van ontwikkelingen op het gebied van technologie, duurzaamheid, innovatie, sociale cohesie en cultuur. Steden, of ze nu heel oud zijn of niet, zijn in een permanente staat van verandering. De kunst is om die verandering in verleden, heden en toekomst vast te leggen.

Een vakjury, met Gertjan Aalders, docent aan de opleiding Journalistiek Hogeschool Windesheim, als voorzitter, beoordeelt de inzendingen. De jury bestaat verder uit fotograaf en voormalig juryvoorzitter Canon Zilveren Camera Bert Jansen, producent Ignas van Schaick (bekend van De Wilde Stad, en documentairemaker Willem Alkema. Om de deelnemers een beetje op weg te helpen, is online een aantal criteria geformuleerd als het gaat om storytelling. Die vind je op: www.worldpressphotozwolle.nl/destadverteltvooramateursenprofessionals/

De Stad Vertelt is een eigen onderdeel van de World Press Photo Tentoonstelling 2018, dat later dit jaar in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle is te zien. Na Amsterdam, Zutphen en Leiden in Zwolle en andere (inter)nationale steden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button