Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Forse investering helpt Assendorpers met energiebesparing

Zwolle – Het bewonersinitiatief 50 tinten groen Assendorp ontvangt voor komend jaar een forse investering van de landelijke overheid. De stichting krijgt een bedrag toegekend via de gemeente Zwolle om Assendorpers te stimuleren om hun huis energiezuiniger te maken. Dit is het derde jaar op rij dat het bewonersinitiatief een bijdrage krijgt om energiebesparing in Assendorp te realiseren.

In de afgelopen drie jaar heeft het initiatief succesvol geholpen bij 150 huizen met verduurzaming door betere isolatie, tochtstrips, zuinige ketels en zonnepanelen, en bij 875 huizen door een groen dak. Niet voor niets staat 50 tinten groen Assendorp dit jaar voor de tweede keer in de Trouw Duurzame 100.

Met de nieuwe investering van de rijksoverheid gaat 50 tinten groen 2000 Assendorpers informatie geven wat ze aan verduurzaming kunnen doen en met bewoners 1250 simpele energiebesparende maatregelen treffen. Daarom organiseert 50 tinten groen Assendorp komend jaar warme burendagen waarbij bewoners met hun buren zelf aan de slag gaan om hun huis energiezuiniger te maken met simpele maatregelen als radiatorfolie.

In plaats van een festival, dat vanwege Corona niet door kan gaan, organiseert het bewonersinitiatief samen met Muziek in de Tent tijdens warme burendag activiteiten in de straten van Assendorp. Daarnaast zijn er vijf warmtecafés, waar bewoners samen met deskundigen inspiratie opdoen en kennis delen over energiebesparing. Ook komen er tijdens de landelijke Duurzame Huizenroute van 30 oktober tot 7 november allerlei activiteiten.

Muziek in de tent op straat

Tijdens warme burendagen gaan bewoners met hulp van 50 tinten groen Assendorp simpel besparen in hun huizen. De stichting regelt praktische hulp en tot €75 aan bouwmaterialen per woning, zoals isolatiefolie en een brievenbusmond. Om het contact te stimuleren, krijgt de buurt een burenbox gevuld met lekkere dingen en verrassingen voor de kinderen. Op de aankomende Warme Burendag van 26 september komen er muzikanten langs in de straten in samenwerking met Muziek in de Tent. Met gepaste afstand natuurlijk.

Raadsleden spreken persoonlijke klimaatcolumn uit

In een serie van warmtecafés kunnen Assendorpers met elkaar in gesprek over klimaat en energiebesparing. 50 tinten groen Assendorp wil een levendig netwerk opbouwen van bewoners die kennis delen en elkaar helpen. Samen ontdekken ze hoe ze hun woningen koeler, warmer, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Elk warmtecafé heeft een eigen thema en er komen deskundigen aan het woord die helpen de toekomst in de wijk vorm te geven. Zoals een duurzame energieadviseur, een architect en een klimaat adaptatie-expert. Ter inspiratie leest iedere editie een raadslid uit Assendorp een column voor over het klimaat of de energietransitie in Assendorp. Dat zijn Sylvana Rikkert van Groenlinks, Patty Wolthof van de PvdA, Eildert Noorda van Groenlinks en Marc Oldengram van D66.

Duurzame huizenweek

Van 30 oktober tot 7 november is het landelijke Duurzame Huizenroute. In dat kader organiseert 50 tinten groen Assendorp een duurzame huizenweek. Er zijn speciale edities van het warmtecafé en warme burendag, er is een isolatieactie waarbij bewoners voordelig isolatiemateriaal kunnen aanschaffen en er is een buurtsafari, in samenwerking met Muziek in de Tent, waarbij mensen even binnen mogen kijken bij duurzame huizen.

Achtergrond

50 tinten groen Assendorp organiseert activiteiten om bewoners te informeren en te helpen met simpele maatregelen. Dit doet ze met warmtecafé’s, warme burendagen en een alternatief festival. Bij 50 tinten groen Assendorp helpen 30 straatambassadeurs om acties te organiseren en informatie onder de buren te verspreiden. Er lopen 32 projecten: van afval rapen tot auto delen, van kindermoestuinen tot isolatie-acties. Sinds januari is 50 tinten groen Assendorp een stichting. Zo kunnen bewoners in Assendorp beter samenwerken om de karakteristieke wijk groener en duurzamer te maken. Meer informatie is te vinden bij

Gerelateerde artikelen

Back to top button