Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Fietsersbond-Zwolle: pas plannen Melkmarkt aan.

De gemeenteraad van Zwolle was het er maandagavond over eens: Het ontwerp voor de nieuwbouw aan de Melkmarkt is prachtig. Een geweldige impuls voor de Zwolse binnenstad. Maar waar laten we in vredesnaam al die fietsen? Edwin Koster van de Fietsersbond gaf de gemeenteraad mee, het plan aan te passen, zodat fietsers de ruimte krijgen.

Hieronder de originele tekst, die door Edwin Koster werd ingesproken.

Geachte gemeenteraad, beste bestuurders,

Toen ik afgelopen zaterdag in stad was kwam ik de wethouder economische zaken tegen. Hij was op fiets en vast onderweg naar de viskraam.

Hij fietste door de Voorstaat – een mooie route – achter de drukke markt langs.

Ik dacht nog even hij wil toch even kijken hoeveel fietsparkeerplaatsen verdwijnen als de economische impuls van een groot warenhuis zijn beslag krijgt….hij is tenslotte ook de oud wethouder verkeer.

Dat bleek, toen we elkaar spraken niet zo, hij wil het niet. Wij – de Fietsersbond – willen het wel en ik hoop een meerderheid in uw raad ook.

In de oude plannen zou de fietsenstalling in de Bankenlocatie een ingang krijgen aan in de smalle Melkmarktstraat en daarmee een beroerde aanrijroute hebben.

Dit was destijds voor de Fietsersbond een reden om betere alternatieven te promoten.

Maar door het wijzigen van de plannen doet zich deze kans voor!

Met een ingang direct aan de Voorstraat en goede aanrijroutes via de Luttenkenstraat en Voorstraat – de oud wethouder verkeer fietste er natuurlijk niet zo maar – wordt een inpandige stalling in de Bankenlocatie weer kansrijk.

Droog en bewaakt parkeren, geen noodoplossingen voor te laat geleverde bewakershuisjes meer, geen benzinedampen voor de bewakers en wel oplaadpunten voor de e-bike. U gaat naar Fietsstad + met al dat comfort.

En allemaal fietsen tegen de nieuwe etalage is voor Primark, en de andere ondernemers in de buurt zeker geen aantrekkelijk (voor)uitzicht. Probeer dus voor de bouw de te verwachten problemen op een goede manier op te lossen. In de beperkte ruimte van de binnenstad komen niet zo veel kansen voorbij. Dit is er een van. Grijp deze aan!

De wethouder zal in reactie op deze inspraak vast gaan zeggen dat vertraging een dealbreaker wordt straks geen Primark komt.

Maar geachte bestuurders van deze stad – kijkt u ook eens terug: Ikea, Hornbach, Kraanbolwerk, Katwoldeplein, …ze zijn allemaal gekomen. En waarom zijn ze er toch ondanks vertragingen (technische en bestuurlijke)

Juist, vanwege de locatie! En door de extra tijd beter dan het oorspronkelijke idee.

Dat is overigens geen pleidooi voor wachten maar wel een appél om bestuurlijke haast te voorkomen. En als blijkt dat de asbestsanering lager duurt dan voorzien dan moet er ook gewacht worden.

De wethouder gaat vast ook zeggen dat fietsparkeerkelders niet werken want daarom is de Maagjesbolwerk-kelder gesloten.
Maar dat is ook niet raar; een hellingbaan van 45 graden, uitlaatgassen en onzichtbaar. Dat is kansloos en roept de vraag op wie heeft dat bedacht? Ja, helaas de gemeente.

En die oorspronkelijke kelder onder bankenlocatie met ingang aan smalle straat en op drukste dag een markt op de toegangsroute? Ja, helaas ook de gemeente.

Maar moeten die slechte ontwerpen maatgevend te zijn voor uw keuze om een alternatief niet serieus te nemen? Wij vinden dat een slechte basis voor goed bestuur.

U krijgt van ons het advies om nu het nog kan iets mogelijk te maken en Zwolle als fietsstad toekomstbestendig te maken. Bestuurlijke haast zou u in de verleiding brengen precies het tegenovergestelde te besluiten.

Ik wens u en de stad een goed debat over economisch bloeiende (fiets)stad!

Dank u wel voor uw aandacht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button