Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Fashion performance Landstede MBO op ‘Parijs’ tentoonstelling Fundatie

A.s. vrijdag 12 december geeft Landstede MBO een fashion performance in Museum de Fundatie. De fashion performance is geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Van Gogh tot Cremer’.

Artistieke pelgrimage naar Parijs

Tot en met 4 januari is in Museum de Fundatie in Zwolle onder meer de tentoonstelling ‘Van Gogh tot Cremer – Nederlandse kunstenaars in Parijs’ te zien. De artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50 van de 20ste eeuw staat er in centraal.

Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland verbleven in die periode voor korte of langere tijd in de lichtstad. Waar de een zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee.

Mantel voor vernieuwing en autonomie

Gelijk aan deze artistieke pelgrimage, trokken 25 mbo studenten van de opleiding Fashion en Styling in september naar de Fundatie. Op de tentoonstelling lieten zij zich inspireren door de veelvoud aan vormen, kleuren en texturen die de Nederlandse kunstenaars ooit meenamen uit Parijs. Bij terugkeer naar Landstede namen alle studenten een stukje “Van Gogh tot Cremer” met zich mee en ontwierpen zij het ultieme reisproduct: de mantel. Waar de traditionele mantel symbool staat voor omhulling en bescherming, laten de Landstede MBO studenten zien dat een mantel ook kan staan voor vernieuwing en autonomie. Het eindresultaat is vrijdag 12 december van 16.00 – 17.00 uur in een fashion performance in het museum te zien.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button