BinnenstadCoronavirusKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Extra coronamaatregelen Binnenstad

Zwolle – De gemeente wil bij de komende versoepelingen twee extra corona-maatregelen treffen bovenop de regelingen zoals die bekend zijn van vorig jaar zomer. Daarbij gaat het om eenrichtingsverkeer in de Diezerstraat en een uitbreiding van het markttraject op zaterdag.

Maatregel 1

Maatregel 1 bestaat uit op piekmomenten eenrichtingsverkeer in een deel van de Diezerstraat in te stellen. Door het eenrichtingsverkeer op de Melkmarkt uit te breiden naar een deel van de Diezerstraat creëert men in de Diezerstraat meer ruimte voor de publieksstroom. De gehele breedte van de straat kan dan gebruikt worden door voetgangers, vanaf de Broerenstraat richting de Grote Markt.
Ze passen ook eenrichtingsverkeer toe in drie aangrenzende stegen. Wie vanaf de Grote
Markt naar de Diezerstraat wil, loopt vervolgens via de Oude Vismarkt, Gasthuisplein en Brouwerstraat.
Dit levert meer ruimte op één van de grootste knelpunten in de stad op en zorgt voor een
betere spreiding van het publiek door de stad.

Maatregel 2

Maatregel 2 bestaat uit het op zaterdag uitbreiden van het markttraject met een deel van de  fietsenstalling hoek Nieuwstraat/Melkmarkt en Oude Vismarkt. Om looproutes en wachtrijen in banen te leiden, stelt de gemeente bestaande kramen hier en daar ruimer op. Ook verdelen ze de non-foodkramen bij terugkeer over het bestaande marktterrein en de Oude Vismarkt. De non-foodkramen zijn over het algemeen minder diep en daardoor goed inpasbaar op de stoep van de Oude Vismarkt aan de kant van de Diezerstraat. Ze kunnen dit klaarspelen door een aantal fietsenstallingen (zogenaamde nietjes) tijdelijk te verwijderen en pop up fietsenstallingen op het Rode Torenplein en bij het Kerkbrugje te plaatsen (net als vorig jaar). Ze proberen zo veel mogelijk de reguliere terrassen van de horeca in tact te laten.

De crowdmanager ondersteunt beide extra maatregelen, ook zijn er gastheren/vrouwen, fietscoaches, handhavers en marktmeesters. Door het gebruik van belijning, bebording, dranghekken en communicatiemiddelen moet alles gestroomlijnd verlopen.

Sommige ondernemers en bewoners in deze straten zijn bang voor overlast, maar de meesten verwachten een aanzuigende werking van de markt. Alle belanghebbenden zijn geïnformeerd over de plannen.

De bestaande maatregelen

Het afgelopen jaar heeft de gemeente al veel coronamaatregelen genomen om alles in de binnenstad veilig te laten verlopen, en de markt, de horeca en de winkels te ondersteunen. De volgende tijdelijke maatregelen hebben ze genomen en gaan ze tijdens de heropening weer intensiveren:
– Herverdelen van de beschikbare m2, rekening houdend met meer ruimte voor looproutes en
wachtrijen.
– Terrasuitbreiding; de tijdelijke vergunningen hiervoor zijn met een jaar verlengd.
– Eenrichtingsverkeer in delen van de binnenstad.
– Fietsverbod in aantal gebieden.
– Meer fietsparkeermogelijkheden.
– Autoluw/autovrij maken van gebieden.
– Extra parkeermogelijkheid voor afhalen/bezorgen.
– Verlengen van de terrastijden van donderdag t/m zondag tot 2.00 uur (indien terrassen weer zijn toegestaan).
– Taxistandplaatsen naar Buitenkant en Eekwal.
– Kermis naar Park de Wezenlanden.
– Ruimere marktopstelling.

Waarom zijn extra maatregelen nodig?

De gemeente verwacht in dit voorjaar veel extra drukte, omdat mensen snakken naar ontmoeting en ontspanning, weer willen winkelen, culturele activiteiten ondernemen en uitgaan en de hogere temperaturen nodigen uit om naar buiten te gaan. Men verwacht dat de drukte groter is dan afgelopen zomer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button