Nieuws uit ZwolleTweede Kamer verkiezingenVoorpagina

Even, oneven, drie, één, negentien; de stemmen worden systematisch geteld in Zwolle-Zuid

Zwolle- Het is een spannende avond. Veel mensen zitten aan de buis gekluisterd. Maar er zijn ook heel wat stemmentellers hard aan het werk. Hoe gaat dat in zijn werk? Wij namen een kijkje bij een stembureau in Zwolle-Zuid, waar 939 mensen hun stem hebben uitgebracht.

Klokslag 9 uur gaat het stembureau dicht en komt iedereen in actie. De stemhokjes worden in no-time aan de kant geschoven. Anderen vliegen naar buiten om de stembureau-bordjes naar binnen te halen. Lange rijen tafels worden inelkaar gezet en de bordjes even / oneven komen op tafel. Het karwei kan beginnen!

De voorzitter maakt de stembus los en kruipt steeds dieper in de stembus om de biljetten te verdelen over alle tellers. En dan begint het openvouwen. Grote biljetten deze keer. Maar na een tijdje krijgt iedereen er slag van. De stapels oneven, en dan hebben we het dus over de lijstnumers zoals 1 voor VVD en 3 voor GroenLinks/PvdA worden steeds hoger. Nog geen uur later is deze schifting klaar en start het  verdelen naar lijstnummer. “Drie, éen en vier”, horen we roepen. De biljetten vliegen alle kanten op maar de stapels voor  GroenLinks/PvdA, PVV en NSC lijken hoger te worden dan de rest. De VVD volgt op korte afstand.

Rond half 11 zijn alle stapels verdeelt en kan het tellen van de stapels beginnen. Hoe het afloopt? Dat zullen we vannacht rond 2.00 uur weten als naar verwachting in Zwolle alle stemmen geteld zijn. Het bureau Verkiezingen stuurt de informatie van Zwolle dan door naar het ANP, zodat we dat allemaal morgenochtend in de media kunnen lezen.

Morgen wordt er overigens ook nog geteld. Dan gaat het om de voorkeurstemmen per partij. Dit gebeurt centraal in Wijkcentrum ’t Anker in Westenholte.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button