Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Erfgoedprijs voor verbouwing rijksmonumentale pand GGD IJsselland

Zwolle – De GGD IJsselland krijgt dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen. De gemeenten Zwolle en Kampen eren daarmee de organisatie die het rijks monumentale kantoorpand aan de Zeven Alleetjes in Zwolle met oog voor de cultuurhistorische waarde verbouwde. En het daarmee weer klaar maakte voor de toekomst. Op zaterdag 9 september (Open Monumentendag) werd de prijs overhandigd.

GGD IJsselland heeft met zorg voor de monumentale waarde het kantoorgebouw uit 1939 verbouwd tot een hedendaags kantoorconcept. Er is gekozen voor kwaliteit en zorgvuldigheid, dit is onder meer terug te zien in de materiaalkeuze en afwerking. De hoofdentree aan de Zeven Alleetjes is weer in ere hersteld zoals de architecten dit tientallen jaren geleden bedachten. Ook is de indrukwekkende trap en hal met glas-in-lood raam weer zichtbaar voor bezoekers. Daarmee heeft het gebouw weer een levendige uitstraling gekregen.

Het gebouw, dat naast de Stadkamer staat, stamt uit 1946. Het werd destijds door de Rotterdamse architect Ad van de Steur ontworpen, als hoofdkantoor voor  de NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale. Het is een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van deze architect die ook, het in zelfde stijl opgetrokken, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam ontwierp.

Bronzen lantaarns

Het oude gebouw heeft zijn monumentale waarde behouden. Veel mensen kennen het pand vanwege de gevel opgemetseld in rode baksteen. Teruggekeerd zijn nu de grote bronzen lantaarns die naast de entree aan de Zeven Alleetjes hangen en de dubbele bronzen deur met siersmeedwerk.

Monumentale trap

Wie via deze ingang binnenkomt ziet het in oude glorie herstelde marmer en heeft ook direct zicht op de monumentale, rondlopende trap met smeedijzeren hekwerk. Er boven een prachtig glas-in-lood venster ontworpen door H. Van Kesteren en vervaardigd door de firma G. Van Geldermalsen uit Rotterdam. Bijzonder ook  is de directiekamer, met de oorspronkelijke betimmering, meubels, lampen en een roosvenster met het logo van de IJsselcentrale in glas-in-lood.

Nieuwe Werken

Toch is het niet allemaal monumentaal wat de klok slaat. Juist door de renovatie is er een interieur ontstaan dat helemaal is toegerust op het Nieuwe werken en waarmee de GGD met al haar werkvelden voor lange tijd uit de voeten kan. Het gebouw kent veel flexplekken en open ruimtes.

Rijksmonument uit 1939

Het kantoorgebouw werd in 1939 voor de N.V. Electriciteits Fabriek IJsselcentrale ontworpen door de Rotterdamse architect Van der Steur in samenwerking met zijn Zwolse collega Meijerink. Het pand staat bekend als één van de hoogtepunten uit het werk van architect Van der Steur.

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen

Sinds 2008 hebben gemeente Kampen en gemeente Zwolle een gezamenlijke erfgoedprijs. Dit is een prijs, namens beide gemeenten, als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. Ieder jaar wordt de prijs afwisselend in Zwolle en Kampen uitgereikt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000,- verbonden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button