KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Erfgoedplatform: Wat heeft Joan Derk van der Capellen ons vandaag te zeggen

Zwolle – De achttiende-eeuwse politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784) zette zich in voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers. Ook streed hij tegen corruptie en vriendjespolitiek, wilde de ‘slavernij’ van de drostendiensten in Overijssel afschaffen en sympathiseerde met de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd.

Historicus en journalist Ewout Klei neemt iedereen in zijn lezing mee naar de achttiende eeuw, de tijd van pruiken en patriotten. Hij laat zien hoe Van der Capellen het politieke bestel op stelten zette. En daarbij op revolutionaire wijze gebruik maakte van de publieke opinie. De Overijsselse baron inspireerde veel van zijn tijdgenoten, maar ook politici en publicisten uit latere eeuwen, waaronder Multatuli, Pim Fortuyn en Thierry Baudet, maar ook liberalen en afvallige SP’ers. Wat heeft Joan Derk van der Capellen ons vandaag te zeggen? Wat kunnen we van hem leren?

Ewout Klei (1981) is politiek historicus en journalist. Hij publiceerde onder andere over de geschiedenis van het Gereformeerd Politiek Verbond, de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie en D66 en studeerde in 2004 in Groningen af op Joan Derk van der Capellen tot den Pol. In 2016 gaf hij bij Elsevier Van der Capellens beroemde pamflet Aan het Volk van Nederland uit 1781 opnieuw uit.

Voor wie

Iedereen die belangstelling heeft voor Joan Derk, politiek en de historie van onze democratie.

Waar en wanneer: 21 juni 2024
Van der Velde in de Broeren, aanvang 20:00, inloop vanaf 19:30.

Kosten
Deze lezing is vrij toegankelijk. Aanmelden kan via communicatie@vanderveldeindebroeren.nl

Bron
anno

Gerelateerde artikelen

Back to top button