Programma'sRondje CultuurVoorpagina

► Video Eindexamen kunst in Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Woensdagmiddag vond de officiële opening plaats van de ArtEZ finals. Honderd studenten van de ArtEZ Kunstacademie Zwolle twee weken lang hun meesterproeven in de Grote Kerk aan de Grote Markt in Zwolle. Er worden schilderijen, video, fotografie en installaties getoond die een nieuw licht werpen op bijvoorbeeld dementie, gameverslaving, nieuwe woonvormen, gender of cultuurverschillen. De presentaties van de studenten zijn op elkaar afgestemd en vormen samen één groot kunstwerk dat ook ter plekke nog in ontwikkeling is. Twee grote platforms zijn over de kerkbanken gebouwd en geven een unieke blik op het interieur van de Grote Kerk. De ArtEZ Finals EXPO is gratis toegankelijk tot en met 16 juli.

Kunst bevraagt de gevestigde orde

Wilhelm Weitkamp, directeur van ArtEZ Kunstacademie Zwolle over het belang van kunst en de ArtEZ Finals EXPO: ‘Kunst en design zijn een hefboom waarmee je de wereld uit zijn voegen kunt tillen. Een bestaande situatie kunt veranderen, smeerolie voor een vastgeroeste geest. Kunst en design helpen je anders te kijken naar de wereld dan je gewoonlijk doet. Een niet-alledaagse blik. Wij dagen onze studenten uit om dat niet-alledaagse te onderzoeken. Kritisch kijken naar wat normaal is en het opnieuw opvallend maken.’

Gratis toegankelijk

De ArtEZ Finals EXPO is gratis toegankelijk en duurt van donderdag 6 juli tot en met zondag 16 juli en is van maandag tot en met vrijdag geopend van 11:00 tot 21:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur en zondag van 11:00 tot 15:00 uur. Vorig jaar trok de ArtEZ Finals EXPO ruim 20.000 bezoekers.

 

Langhuis Talent Award

Kunstcentrum Het Langhuis verbindt voor het tweede achtereenvolgende jaar de ‘Langhuis Talent Award’ aan alle examenexposities van creatieve opleidingen in Zwolle.

Naast de ArtEZ Finals EXPO zijn de volgende eindexamententoonstellingen: Cibap Vakschool Voor Verbeelding toont het werk van hun studenten van 27 juni t/m 16 juli in Museum De Fundatie en het Zwolse Stadhuis van 5 juli t/m 13 juli. De examenexpositie van het Deltion College is in Schouwburg Odeon en de Herman Brood Experience van 5 t/m 12 juli. Studenten Bouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim zijn te zien in het Langhuis.

Kunstcentrum Het Langhuis wil met de award het belang van creatief talentontwikkeling in de stad Zwolle onderstrepen en heeft daarom samen met de verschillende onderwijsinstellingen deze prijs in het leven geroepen. Een onafhankelijke jury zal op woensdag 12 juli de winnaars bekendmaken. Het werk van de 20 genomineerden en de 4 uiteindelijke winnaars zal van woensdag 19 juli t/m zondag 13 augustus in Kunstcentrum Het Langhuis te zien zijn.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button