112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verplichte alcohol- en drugstest voor geweldplegers in Overijssel

 

Zwolle – De politiekorpsen in Overijsel testen vanaf 1 juli geweldplegers op drank én drugs. Als uit de test blijkt dat het geweld onder invloed is gepleegd, moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis.

 

“Geweld is nooit goed te praten. Toch worden alcohol en drugs nog wel eens aangevoerd als verzachtende omstandigheden: “Ik was mezelf niet.” “Ik wist niet wat ik deed.” “Ik had te diep in het glaasje gekeken.” Maar alcohol- en drugsgebruik zijn geen excuus voor geweld. “, zo stelt het Ministerie van Veiligheid en Justitie op een speciaal ingerichte website over geweld onder invloed.

Wet middelenonderzoek

De Wet middelenonderzoek bij geweldplegers trad op 1 januari in werking. In het eerste halfjaar werd de wet alleen op kleine schaal toegepast en is enkel op alcohol getest. Vanaf 1 juli test de politie ook op drugs en wordt de wet landelijk uitgerold. De politie moet wel aanwijzingen hebben dat het geweld onder invloed van alcohol of drugs is gepleegd.

Het gebruik van alcohol en sommige drugs zijn belangrijke risicofactoren voor geweldpleging

Het gebruik van alcohol en sommige drugs zijn belangrijke risicofactoren voor geweldpleging, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In Nederland heeft 26% tot 43% van het geweld te maken met alcohol, terwijl ook drugs zoals cocaïne, amfetamine en methamfetamine de drempel verlagen om geweld te plegen. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot veel zwaarder letsel.

Nederland loopt voorop

Wanneer uit het middelenonderzoek blijkt dat het geweld is gepleegd onder invloed van drugs, moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis. Dit varieert van een hogere boete of langere taak- of celstraf tot bijzondere voorwaarden zoals een alcoholverbod om herhaling te voorkomen en verslaving aan te pakken. Alcohol- en drugstesten worden niet alleen ingezet bij geweld tegen personen, maar ook in het geval van vandalisme en dierenmishandeling. Nederland loopt hierin voorop: het is tot nu toe het enige land waar op alcohol en drugs kan worden getest om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.

Voor meer informatie over de alcohol- en drugstesten en zwaarder straffen bij geweld onder invloed, ga je naar www.geweldonderinvloed.nl.

 

Geweld onder invloed

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button