112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste IJzel valt nu in Zwolle – spekgladde wegen in Noord Nederland

De eerste ijsregen is zojuist gevallen in Zwolle. Dit meldt Leon Eikenaar van de Art of Thunders uit Zwolle. Tot nu toe zijn alleen de auto’s bedekt met een laagje ijs. En ook op tuintafels, stoelen en containers begint er een laagje te vormen. De grond is nog zo goed als ijsvrij gezien de bodemtemperatuur iets boven 0 ligt. De temperatuur zal vannacht in Zwolle ook net onder het vriespunt zakken en in combinatie met regen vormt dit ijzel.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) maakte rond tien uur al melding van de eerste ongevallen door ijzel op de A28 en A32 richting het Noorden.

‘Automobilisten in het noordoosten die vanavond, vannacht of morgenochtend niet per se de weg op hoeven, kunnen dan ook beter thuis blijven.’ volgens Rijkswaterstaat en de VID.

De eerste plukjes neerslag trokken vanaf de avondspits over het noorden. Een kleine hoeveelheid neerslag heeft direct spekgladde wegen veroorzaakt. Dat is zorgwekkend, aldus de VID, want vanavond en vannacht volgt nog veel meer neerslag. Er zal veelvuldig gestrooid worden maar het effect hiervan is beperkt. Er is weinig verkeer op de weg dus het zout kan niet worden ingereden. De VID verwacht spekgladde wegen.

Morgenochtend ook glad

De laatste neerslag trekt morgen pas in de loop van de ochtend weg uit Groningen. Dat betekent dat ook de ochtendspits in het noordoosten last krijgt van ijzel. Het gebied waar het ijzelt is dan iets naar het noordoosten opgeschoven, maar zeker in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe blijft het spekglad.

 

De IJzel begint vanavond ten noorden van de gele lijn. Morgenochtend is de lijn met ijzel iets noordwaarts opgeschoven. Het verkeer kan ten noorden van de rode lijn beter niet de weg op gaan, tenzij het echt niet anders kan.

Foto: ©Leon Eikenaar - Art of Thunder - Weerstation Zwolle
Foto: ©Leon Eikenaar – Art of Thunder – Weerstation Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button