Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een uur lang donker op Grote Kerkplein Zwolle voor een duurzame toekomst

Zwolle – Zaterdagavond trokken wethouder Monique Schuttenbeld en nachtburgemeester Jeroen van Doornik de stekker er uit op de Grote Markt. Het was namelijk weer het jaarlijkse Earth Hour. Wereldwijd gaat dan het licht een uur uit om aandacht te vragen voor een duurzame toekomst voor onze aarde.

Enkele honderden mensen hadden zich verzameld op de Grote Markt. Een deel van de mensen zakte af naar het plein omdat ze de opzwepende muziek van DJ Hans Stroeve hoorden. Anderen omdat ze begaan zijn met het wel en wee van de aarde en het klimaat. Dat niet iedereen er zo over denkt bleek tijdens de toespraak van Monique Schuttenbeld.

Een man begon luidruchtig te protesteren. Hij schreeuwde door de wethouder heen dat de klimaatverandering een hoax is. Van Doornik gaf hem kort de ruimte. “In een democratie heeft iedereen recht op zijn eigen mening,” aldus de Zwolse nachtburgemeester. Toen duidelijk werd dat de man geenszins van plan was om de wethouder te laten uitpraten werd hij met zachte hand van het Grote Kerkplein verwijderd door een beveiligingsmedewerker.

Na de toespraken was er nog even tijd om een dansje te wagen. De muziek zwelt weer aan. De wethouder ziet een peuter de dansvloer op  gaan en vraagt haar direct ten dans. Al snel wagen meer mensen zich op de dansvloer. Terwijl de leden van klokkenluidersgilde Sint Michaël de klokken van de Peperbus voor het klimaat luiden lopen de wethouder en nachtburgemeester weer naar het podium. Beide hebben een deel van een verlengsnoer vast. Het publiek begint vanaf tien af te tellen. Op nul trekt Schuttenbeld de stekker er uit en dooft het licht op het Grote Kerkplein.

Tijdens het donkere uur, maakte Stroeve het met zijn batdetectors mogelijk om de rond de Grote Kerk vliegende vleermuizen hoorbaar te maken. In de horecazaken rondom het plein ging het licht ook uit. Mensen konden er in het donker dineren. Nadat het licht weer ontstoken was om half tien konden de voetjes weer van de LED-dansvloer buiten op het plein.

Earth Hour is de grootste internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds voor onze aarde. Elk jaar eind maart is Earth Hour het uur waarop je laat zien dat je de aarde belangrijk vindt. Met één simpel gebaar geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde. En meer specifiek over de rol van klimaatverandering als één van de grootste bedreigingen voor onze natuur. Het licht gaat uit als symbolische actie tegen de lichtvervuiling waar veel nachtdieren last van hebben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button