Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Duurzame initiatieven op Duurzame markt in Zwolle

Vrijdag ochtend startte op de Nieuwe Markt in Zwolle de duurzame markt.

Zwolse en regionale organisaties informeerden het publiek over hun duurzame initiatieven.

Deelnemer Binthout vertelde over hun initiatief waarbij de onlangs gerooide eiken op de Zwolse Nieuwe Markt en andere Zwolse ‘zieke’bomen zijn verwerkt tot houten palen en lampjes. De houten palen staan inmiddels in Park Wezenlanden. Naast het hergebruik van het hout in de stad Zwolle wordt de verwerking van het hout tot mooie nieuwe producten gedaan door Zwollenaren met afstand tot de arbeidsmarkt.

Woningbouwvereniging Openbaar Belang zet ook in op duurzaamheid door bestaande huurwoningen duurzamer te maken door plaatsing zonnepanelen en bijvoorbeeld duurzame isolatie. Met behulp van energiecoaches maakt Openbaar Belang in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, de bewoners bewust van hun energiegebruik en wordt er aangeleerd hoe je met energiebesparing aan de slag kunt. De energiekosten kunnen daardoor omlaag voor de bewoners.

Peter van Beek vertelde over de initiatieven van VLO. De organisatie die doet aan vrijwillig landschapsonderhoud. Ze knotten bijvoorbeeld bomen bij particulieren. “Over het knotten van een wilg doe je al snel een dag’, vertelt Peter. Als je heel veel wilgen hebt dan is het veel werk om dit zelf te doen. VLO komt dan langs met een hele groep vrijwilligers om de klus in één dag te klaren. Daarnaast vertelde Peter dat de organisatie Eetbaar Zwolle graag meer vruchtdragende bomen in Zwolle willen hebben. Zo brengen ze in kaart waar alle vruchtdragende bomen in Zwolle zijn.

De ROVA was aanwezig met het Mooi Schoon activatieteam. Een buurt kan de Mooi Schoon bus inhuren. Met al het materiaal in de bus zoals grijpers en speciale vuilnis’vangers’ kan een groep uit een buurt zo een dag aan de slag om hun eigen leefomgeving schoon te maken.

Bij het Waterschap Groot Salland is duurzaamheid heel belangrijk. De tractorchauffeur was aanwezig met zijn zeer brandstofzuinige tractor. De tractor heeft een zeer lage CO2 uitstoot omdat deze minder diesel verbruikt. Het waterschap gebruikt veel tractoren om watergangen schoon en vrij te houden zodat er een goede afwatering is van bijvoorbeeld te veel IJssel water. Ook werd op de stand vertelt dat tuinen met beplanting voor de afwatering beter zijn van tuinen met alleen steen.

In de energiebus werden allerlei tips gegeven over welke aanpassingen je kunt doen om je huis energiezuiniger te laten zijn. Ook werd er de persoonlijke energiecontroller IUNGO gepresenteerd waarmee mensen kunnen besparen op hun energierekening.

 

Fotoverslag Duurzame Markt Zwolle 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemers:

Binthout
Polygoon | Eetbaar Zwolle | VLO
Peter van Beek
Hoe kun je jezelf gezond houden met de planten die om ons heen groeien?
Marjoleine
Energiecoaches
Openbaar belang | NMO
Met aandacht en liefde
krijgt een product een ziel
door Huize Smit
Mooi Schoon activatieteam
Gemeente Zwolle en ROVA
Energiebus
Verbeter & bespaar
Waterschap Groot Salland
Alexandra

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button