Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVan onze partners

Duurzaam wonen in Zwolle: wat zijn de mogelijkheden?

Zwolle – Het kabinet wil dat we minder aardgas gaan gebruiken. Daarom worden ook de inwoners van Zwolle gestimuleerd om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting en te investeren in energiebesparende maatregelen. Dit lijkt misschien prijzig, maar het levert uiteindelijk veel voordelen op. Het verduurzamen van de woning zorgt namelijk voor een verlaging van de energierekening. Wat is er allemaal mogelijk?

Begin met isoleren

De basis van een duurzame woning is een goede isolatie. Als de woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via het dak en de muren. Goede isolatie zorgt ervoor dat er een stuk minder gestookt hoeft te worden. Dit resulteert weer in een lagere energierekening. Als de woningeigenaar het dak isoleert, levert dit vaak al een besparing van 450 euro op op de energierekening! Daarnaast zorgt goede isolatie voor meer wooncomfort en wordt de waarde van het huis verhoogd. Naast het dak kunnen ook de muren en de vloer te geïsoleerd worden voor meer wooncomfort en duurzaamheid. Mensen die hun woning extra goed willen isoleren, kunnen er ook nog voor kiezen om HR++ glas te plaatsen.

De woning op een duurzame manier verwarmen

Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Apparaten zoals een warmtepomp kunnen namelijk niet goed hun werk doen als de woning niet goed geïsoleerd is. Een duurzame verwarmingsinstallatie zorgt ervoor dat de woning wordt verwarmd, zonder uitstoot van CO2. De warmte wordt gehaald uit biogas, uit de bodem of uit diepere aardlagen. Waarschijnlijk zullen in 2050 de meeste woningen worden verwarmd door middel van warmtenetten (steden) of elektrische warmtepompen (dorpen). Woningeigenaren kunnen er ook voor kiezen om een pelletkachel of biomassakachel te installeren.

Leg zonnepanelen op het dak

Eerder dit jaar werd bekend dat de salderingsregeling nog tot 2023 van kracht blijft. Daarom is het juist nu interessant om te investeren in zonnepanelen. Met de huidige salderingsregeling kunnen mensen de teveel opgewekte stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet ter compensatie van de stroom die zij ’s nachts en in de winter afnemen van het net. Het tarief dat daarvoor betaald wordt verschilt per leverancier, dus overstappen energie kan raadzaam zijn. Deze regeling wordt na 2023 langzaam afgebouwd.

Woningeigenaren hebben hun investering overigens binnen gemiddeld zeven jaar terugverdiend. Daarna kunnen de bewoners nog heel lang genieten van gratis, groene stroom. Combineer de zonnepanelen met een zonneboiler, zodat de woning ook op een duurzame manier voorzien wordt van warm water. Overigens kan men de 21 procent btw die de zij betalen over de installatie en aanschaf van de zonnepanelen terug vragen bij de Belastingdienst.

Leningen en subsidies

Ook zonder spaargeld kunnen woningeigenaren hun woning verduurzamen. Voor woningeigenaren die van plan zijn om de woning te isoleren, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Men kan een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) als er minimaal twee isolatiemaatregelen worden getroffen. Daarnaast is er ook een subsidie voor woningeigenaren die willen investeren in een warmtepomp, biomassaketel, pelletkachel of zonneboiler. Deze tegemoetkoming wordt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) genoemd. Tot slot zijn er ook nog een aantal leningen voor woningeigenaren die willen investeren in energiebesparende maatregelen. Zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening.

Gerelateerde artikelen

Back to top button