KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Droogte houdt aan: welkome regen is nog geen zegen

Zwolle – De neerslag van de afgelopen dagen geeft weliswaar enige verlichting, maar echt zoden aan de dijk zet het (letterlijk) nog niet. WDO Delta blijft zich inzetten op het maximaal vasthouden van water en het aanvoeren van water waar dat mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het hoger zetten van de waterstanden boven het normale maximale peil voor in de zomer.

Ze is alert op mogelijke buien die lokaal tot overlast kunnen zorgen of problemen voor de waterkwaliteit kunnen veroorzaken. Hoewel de verwachting is dat aankomend weekend opnieuw enige neerslag valt, blijft de droogte aanhouden.

Grondwaterstanden verschillen

De grondwaterstanden waren in het voorjaar relatief hoog, wat zorgde voor een goede startpositie. Inmiddels zijn ze sterk gedaald. In het noordelijke deel van het werkgebied (Drenthe en Noord-Overijssel) staat het grondwater laag voor de tijd van het jaar en blijven ze dalen. In de lage delen, denk aan de IJsseldelta en Salland, zorgde de neerslag voor een geringe stijging van de grondwaterstanden.

Waterbeheer

Over het algemeen geven de regen en de lagere temperaturen een beetje verlichting. Zo neemt de verdamping tijdelijk wat af en spelen agrariërs in op de (wisselvallige) weersomstandigheden met het gebruik van water uit sloten om gewassen te besproeien. De capaciteit om water aan te voeren is direct afhankelijk van verdamping en de watervraag en schommelt mee met de weersomstandigheden.

Momenteel zit het waterschap gemiddeld op ongeveer 70-75 procent van de beschikbare capaciteit om water aan te voeren har gebied in. Desalniettemin blijft ze alert, omdat ze op bepaalde locaties nog steeds tegen de grens van haar aanvoercapaciteit aanzit.

Prima vooruitzichten

Er is licht wisselvallig weer in het vooruitzicht, met vooral donderdag tot en met zaterdag perioden met regen. Voor de langere termijn (eerste week juli) is het aanhoudend wisselvallig weer met kans op neerslag. Volgens de KNMI-verwachting gaat de hoeveelheid neerslag gelijk zijn aan de dagelijkse verdamping. De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort de komende twee weken niet verder toeneemt.

https://www.wdodelta.nl/liveblog-droogte-2023

Gerelateerde artikelen

Back to top button