112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dronecorridor tussen Isala Zwolle en Meppel voor spoed bloed, medicijnen en monsters

Experiment om bemande en onbemande luchtvaart veilig samen te laten vliegen

Zwolle / Meppel – Dit jaar start De ANWB, KPN en de Luchtverkeersleiding Nederland een experiment met een digitale dronecorridor. Hierbij worden medische dronevluchten tussen twee vestigingen van ziekenhuis Isala in Zwolle en Meppel mogelijk, waarbij met spoed bloed, medicijnen en diagnostische monsters worden vervoerd. Het doel van de corridor is om drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim laten vliegen.

Meer ruimte voor dronevluchten

Op dit moment is er nog geen inrichting en handhaving van het luchtruim voor dronevluchten. Ook wetgeving en regulering zijn nog volop in ontwikkeling en dronegebruikers moeten ruim van tevoren goedkeuring aanvragen om een drone door gecontroleerd luchtruim te laten vliegen. Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen zodat er in de nabije toekomst meer ruimte komt voor dronevluchten.

Digitale corridor drone

De digitale corridor maakt het mogelijk dat in een deel van het luchtruim waar bemande vliegtuigen vliegen ook ruimte is voor onbemande drones. Bovendien gaat de drone tijdens de vlucht communiceren met een Unmanned Traffic Managementsysteem (UTM-systeem) waardoor de vlucht efficiënter, veiliger en op langere afstand wordt uitgevoerd.

Bloed, medicijnen en andere medische goederen sneller op plaats bestemming

De partijen gaan het komende jaar ervaring opdoen met het inzetten van onbemande vliegtuigen in het luchtruim. Met deze kennis kunnen in de toekomst op grotere schaal drones ingezet worden, bijvoorbeeld om spoedeisend transport van bloed, medicijnen en andere medische goederen sneller en goedkoper op de plaats van bestemming te krijgen.

Eerste vluchten Isala

De eerste vluchten zijn gepland in de eerste helft van 2023 tussen twee vestigingen van ziekenhuis Isala. Later dit jaar worden ook op andere plaatsen vluchten uitgevoerd, bijvoorbeeld in de buurt van Rotterdam. Daarmee wordt ervaring opgedaan in een drukker luchtruim, vanwege de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport. Door in twee verschillende typen luchtruim te testen met dronevluchten, wordt in alle mogelijke omstandigheden ervaring opgedaan.

Testvluchten in 2021 zonder bloed of medicijnen

In 2021 werden er al testvluchten uitgevoerd tussen Meppel en Zwolle voor het Isala Diaconessenhuis. Deze testvluchten verlopen goed.  Voor er echter daadwerkelijk met bloed of medicijnen gevlogen kon worden, moest er nog een heel traject afgelegd worden. De techniek is verder doorontwikkeld  en de drones moeten veilig ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet de regelgeving nog verder ontwikkeld worden. Dat gaat dus nu gebeuren.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button