Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Dossier opvang IJsselhallen: Land van herkomst vluchtelingen

In de IJsselhallen zullen vluchtelingen uit Somalië, Syrië en Eritrea worden opgevangen. Elk land kent zijn eigen problematiek. Vluchtelingen Werk Nederland vermeldt het volgende hierover op haar website:

Somalië

Eén van de grootste groepen asielzoekers in Nederland is afkomstig uit Somalië.  Veel Somaliërs zijn hun land ontvlucht omdat er al jaren een oorlog woedt. Burgers hebben er dag in dag uit te lijden onder geweld van diverse rebellengroeperingen ­onder meer Al Shabaab ­ en het regeringsleger. Meer dan een miljoen Somaliërs zijn verdreven uit hun huizen en duizenden mensen ontvluchten maandelijks het land. In 2013 vluchten 3078 Somaliërs naar Nederland. Totaal zijn er 1.130.939 Somaliërs gevlucht in 2013.

Op de kaart: zwart – nummer 3

Syrië

In Syrië is sinds 2011 een burgeroorlog aan de gang die al aan meer dan honderdduizend mensen het leven heeft gekost. Ruim 3 miljoen Syriërs zijn naar een buurland gevlucht en 6,5 miljoen mensen leven ontheemd in Syrië. Ook in Nederland zoeken Syriërs bescherming. In 2013 vragen 2673 Syriërs asiel aan in Nederland. Tot en met augustus 2014 zoeken 5889 Syriërs bescherming in Nederland. Bijna één op de drie Syriërs is op de vlucht voor het geweld. Daarvan zijn 6,5 miljoen ontheemd (op vlucht in eigen land) en 3 miljoen zijn hun land ontvlucht.

Op de kaart: geel – nummer 1

Eritrea

De meeste Afrikaanse asielzoekers in Nederland zijn, na Somalië, afkomstig uit Eritrea. Het land kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht,

die meer dan tien jaar kan duren, is voor velen een reden om te vluchten. Wie het land probeert te ontvluchten loopt kans om aan de grens te worden neergeschoten. In 2013 vragen 978 Eritreeërs asiel aan in Nederland. In de eerste helft van 2014 zijn

dat er 3.495.

Op de kaart: rood – nummer 2 Bron tekst: Vluchtelingenwerk Nederland

Gerelateerde artikelen

Back to top button