HardlopenNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Door Malaria getroffen Kimetto meldt zich af voor Halve Marathon

Dennis Kimetto, de wereldrecordhouder op de marathon, heeft zich noodgedwongen af moeten melden voor de Scania Zwolse Halve Marathon. De wereldtopper uit Kenia is door malaria te ziek om van start gaan. Ondanks het afvallen van Kimetto blijft er nog altijd een ijzersterk deelnemersveld over voor het derde lustrum van de Scania Zwolse Halve Marathon. Inzet blijft verbetering van het parcoursrecord uit 2011.

Te ziek om te reizen

Na een malaria-aanval vorige week is Dennis Kimetto door zijn arts in Kenia onderzocht en deze heeft hem medegedeeld dat hij te ziek is om is om te reizen en aan de wedstrijd in Zwolle deel te nemen, meldt het management van Kimetto. “Een grote teleurstelling voor ons, maar de gezondheid van Kimetto is nu vanzelfsprekend veel belangrijker. Wij wensen Dennis Kimetto een spoedig herstel toe”, aldus Teun Bouwhuis, voorzitter Stichting Halve Marathon Zwolle, die weet dat het deelnemersveld hoe dan ook van een hoog niveau blijft. “We kunnen ook zonder Kimetto uitzien naar een geweldig deelnemersveld met twee uitgesproken topfavorieten. Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai zijn fantastische hardlopers”, aldus Bouwhuis.

Kipsang en Mutai

Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai behoren al jaren tot de absolute wereldtop. Wilson Kipsang, winnaar van het Olympisch brons op de marathon, is de enige marathonatleet in de wereld die de ‘Big Three’ (Berlijn, Londen en New York) op zijn naam wist te schrijven. Londen, de zwaarst bezette marathon ter wereld, won Kipsang al twee keer. In 2013 vestigde Kipsang in de marathon van Berlijn een wereldrecord met een tijd van 2:03:23. Dit wereldrecord werd vorig jaar in Berlijn door Kimetto verbeterd tot een tijd van 2:02:57. Ook Geoffrey Mutai behoort tot de mondiale atletiektop. In 2011 verbaasde Mutai de wereld met een fabuleuze tijd in de marathon van Boston. Zijn winnende eindtijd van 2:03:02 was sneller dan het toen heersende wereldrecord van Haile Gebrselassie.

De toptijd van Geoffrey Mutai werd echter niet erkend aangezien het parcours in Boston niet gecertificeerd is door de IAAF. De topvorm van 2011 bracht hem de winst in de meest prestigieuze marathon ter wereld, de marathon van New York. Een marathon die hij ook in 2012 nog eens wist te winnen. Met deze zegereeks behoort Geoffrey Mutai net als zijn landgenoot Wilson Kipsang tot één van de meest aansprekende lange afstandsatleten van de huidige tijd. Mutai debuteert zaterdag 13 juni in Zwolle. Belangrijke outsiders aanstaande zaterdag zijn de Kenianen Richard Mengich, James Barmasai en Isaiah Ruto.

In 2011 liep Wilson Kipsang na een prachtige solo in de Scania Zwolse Halve Marathon een winnende tijd van 1:00:49. Verbetering van dit parcoursrecord zal zaterdag 13 juni de inzet zijn voor de topatleten. Voor dat doel zijn er een paar sterke Afrikaanse tempomakers aangetrokken. Bij de dames gaan Sharon Tavengwa (Zimbabwe 1:11:25) en de Keniaanse atletes Lucy Macharia, Janet Rono (1:12:40) en Winny Jepkorir (1:12:27) van start. Tavengwa won in 2006 de Scania Zwolse Halve Marathon. Lucy Macharia is favoriete. De Keniaanse heeft op de halve marathon een persoonlijk record van 1:10:04.

Gerelateerde artikelen

Back to top button