Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Doe jij ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling dit weekend?

Op 16 en 17 januari is het weer zo ver: Vogelbescherming Nederland organiseert voor de 13e keer de Nationale Tuinvogeltelling. Vogelbescherming roept iedereen op om ook mee te doen. Met slechts een half uurtje vogels tellen help je Vogelbescherming bij het grootste burgeronderzoek van Nederland! Vorig jaar namen meer dan 55.000 mensen deel aan de telling.

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op zaterdag 16 en zondag 17 januari.

Meedoen is makkelijk

Meedoen is simpel: 30 minuten lang inventariseer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? er is zelfs een app waarmee het herkennen van Tuinvogels heel eenvoudig is. Op de website www.tuinvogeltelling.nl staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. In het weekend zelf is Vogelbescherming via Twitter, Facebook en mail bereikbaar voor het stellen van vragen.

Top 3 vorig jaar

De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en merel. Door het zachte weer werden er toen relatief veel roodborsten, winterkoninkjes en ijsvogels gezien. Bij kouder weer overleven minder vogels van deze soorten. Ondanks het warmere weer in 2015 werd in 1 op de 8 tuinen een grote bonte specht gezien; een vogel die bij koud weer uit de bossen naar de tuinen trekt op zoek naar ‘makkelijk’ voedsel.

Winterweer

De grote vraag dit jaar is in hoeverre het warme winterweer van de afgelopen weken ook dit keer terug te zien is in de resultaten. Deze winter is tot nu toe zacht geweest. De laatste weken waren de verschillen tussen Noord-Nederland (ijzel, vorst) en de rest van Nederland (zacht, wisselvallig) uitzonderlijk. Vogelbescherming verwacht die verschillen terug te zien in de Tuinvogeltelling: meer waarnemingen van bijvoorbeeld vink en grote bonte specht in Noord-Nederland en minder van deze soorten in de rest van Nederland. Of komt er komend weekend toch nog vorst en sneeuw en zien we daardoor zelfs roofvogels als de sperwer in de tuin?

Eén ding is zeker: wie voert trekt de vogels naar zijn tuin. Door de Tuinvogeltelling weten we dat deelnemers die voeren meer soorten vogels zien dan degenen die niet voeren.

Tuinvogeltelling

 

Roodborst
Roodborst
Winterkoning
Winterkoning
Huismus
Huismus

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button