Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dijken van WDODelta goed door de winter gekomen, maar meer schade door honden

Zwolle – De dijken van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) hebben de winter goed doorstaan, ondanks de droogte van vorig jaar. Dat blijkt uit de vroege voorjaarsinspectie die het waterschap heeft uitgevoerd. Er waren nog enkele droogteplekken zichtbaar, maar die zijn grotendeels hersteld met verschillende plantensoorten. Wel zijn er meer muizengangen en graafschades door honden geconstateerd dan in voorgaande jaren.

Dit is een Focus-premium artikel.

Inspectie dijken

Het waterschap beheert ruim 1.146 kilometer aan dijken, die bescherming bieden tegen overstromingen. Om de kwaliteit van de dijken te controleren, voert het waterschap elk voorjaar een inspectie uit. Dit jaar begon de inspectie al halverwege maart, om het lange gewas voor te zijn. Schades zijn dan beter zichtbaar en makkelijker te herstellen.

Honden

Een van de schades die het waterschap tegenkwam, was graafschade door honden. Het aantal locaties met deze schade steeg van 130 in het voorjaar van 2022 naar 189 in dit voorjaar. Volgens dijkbeheerder Wijnand Evers komt dit mede door de toename van muizengangen op de dijk. “Honden ruiken of horen de muizen in de dijk en gaan daarom graven. Meer muizen kan dus zorgen voor meer graverij van honden”, zegt hij. Het waterschap roept hondenbezitters op om hun honden aan de lijn te houden en niet op de dijk te laten graven.

Afname muskusratten

Een positief punt uit de inspectie was de afname van muskusrattenschade. Het aantal locaties met deze schade daalde van 34 in het voorjaar van 2022 naar 25 in dit voorjaar. Dit komt doordat het waterschap actief muskusratten bestrijdt, omdat deze dieren grote schade kunnen aanrichten aan de dijken.

Het waterschap is tevreden over de staat van de dijken en zal deze blijven monitoren en onderhouden. “De dijken zijn klaar voor het zomerseizoen, waarin we weer kunnen genieten van het water en de natuur”, besluit Evers.

 

 

Bron
WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Back to top button