Deze robot loopt rond in Zwolle en gaat de Alpe d’Huez beklimmen
Zwolle – Een ‘mensachtige’ robot met de naam Bob is sinds deze week de nieuwste ‘bewoner’ van De Makersfabriek in Zwolle. Deze hypermoderne humanoïde robot is het kloppend hart van een spraakmakend innovatietraject tussen de Breman Installatiegroep, studenten van Windesheim en het lectoraat Digital Business & Society. En Bob is nu al hard op weg om een nationale beroemdheid te worden.
Robot gaat Alpe d’Huez beklimmen
Want let op: in juni moet Bob niets minder doen dan zelfstandig de Alpe d’Huez beklimmen. En nee, dat is geen grap. De robot, ontwikkeld op basis van open source-software Digital Twin-model, traint momenteel samen met studenten uit de minor Factory of the Future om straks klaar te zijn voor het serieuze klimwerk. Het doel: meelopen met het bekende sportieve evenement Alpe d’HuZes, dat geld ophaalt voor kankeronderzoek.
Fysiek zwaar werk
Maar Bob is meer dan een stunt. “We willen met dit project de robot uit de mens halen,” zegt René Breman, directeur van Breman Installatiegroep. “De bredere doelstelling is dat Bob straks zelfstandig taken
kan uitvoeren die voor mensen nu nog fysiek belastend zijn.”
In de speciaal ingerichte ruimte in De Makersfabriek werken studenten HBO-ICT en Elektrotechniek van Windesheim zij aan zij met techneuten van Breman. Samen leren ze Bob lopen, denken en reageren. Onderzoekers van het lectoraat begeleiden het proces en zorgen dat de nieuwste technologie ook écht wordt begrepen. “Door het werken met Bob doet iedereen waardevolle, hands-on ervaring op met de nieuwste technologie.” aldus onderzoeker Rob van de Star.

Ethische kant robot Bob
Maar het draait niet alleen om techniek. Ook de ethische kant wordt serieus genomen. Student Jarno Kamphof van de Universiteit Twente onderzoekt samen met Windesheim hoe het is als robots straks letterlijk en figuurlijk met ons meelopen. “Niet alleen fysiek, maar ook in hoe we samenwerken, vertrouwen en keuzes maken.”
Het moment suprême komt dus in juni, wanneer Bob zij aan zij met BREiNN-directeur Patrick van Stokhem de Alpe d’Huez op sjokt. “Met deze beklimming laten we zien dat technologische vooruitgang pas waarde krijgt als we het durven te koppelen aan menselijkheid. “zegt Van Stokhem. “En aan moed om samen nieuwe stappen te zetten, letterlijk en figuurlijk.”
De kennis die binnen dit project wordt opgedaan stroomt terug naar het regionale mkb en het onderwijs, waarmee een sterke impuls wordt gegeven aan zowel technologische vooruitgang als de digitale en onderwijstransitie. Zo bouwt dit project aan een brug tussen theorie en praktijk – met zichtbare impact op de regio én de toekomst van technologie.
