Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Derde (gouden) Schoolkantine Schaal voor Thorbecke MHA

Zwolle – De Thorbecke Scholengemeenschap, locatie mavo-havo-atheneum, heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum verdiend. Met de Schaal laat de Thorbecke zien dat haar schoolkantine gezond is ingericht.
Trots overhandigt directeur Leo van Lierop de Schaal aan collega Els Fuhler, die samen met stageleerlingen van de locatie Thorbecke Praktijkonderwijs, dagelijks zorgt voor een gevarieerd aanbod gezondere producten. Deze worden aantrekkelijk en opvallend gepresenteerd waardoor de makkelijke keuze vooral gezond en lekker natuurlijk is.

Gouden Schaal

De Thorbecke werkt al jaren aan het gezonder maken van de kantine wat in 2015 en 2016 al een gezonde schoolkantine schaal opleverde. In 2017 zijn de voorwaarden in de Richtlijnen Gezondere Kantines, opgesteld door het Voedingscentrum, verbeterd en verzwaard. Wie aan de strengste richtlijnen voldoet, zoals de Thorbecke SG in 2017, ontvangt nu zelfs een Gouden Schaal.

Unieke samenwerking met praktijkonderwijs

Uniek is de samenwerking met het Praktijkonderwijs. Al vele jaren helpen dagelijks 2 derdejaars leerlingen bij het bereiden en serveren van producten, waardoor zij in een levensechte horeca omgeving praktische en sociale vaardigheidservaring opdoen. Het gezonde mes snijdt in dit geval aan twee kanten omdat het dagelijks bereiden van verse producten behoorlijk arbeidsintensief is.

Gezonde Schoolkantine

Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Scholen kunnen hun aanbod voorleggen aan de Schoolkantine Brigade. Ze krijgen dan tips op maat over hoe ze de kantine stapsgewijs blijvend gezonder kunnen maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button