KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Deltion College en Vandentempel leiden samen meetspecialisten op

Zwolle – Met de elektrotechnische meetapparatuur van Vandentempel kunnen kabelfouten in het ondergrondse elektriciteitsnet opgespoord worden. Meetspecialisten hebben hier kennis van de theorie en praktijkervaring voor nodig. Vandentempel vond in het Deltion College een logische opleidingspartner voor de ‘Basisopleiding Kabelfoutlokalisatie’. “Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar kunnen versterken.”

Kabelfouten

Vandentempel is een internationale specialist in elektrotechnische test- en meetapparatuur. Hiermee kunnen onder andere kabelfouten in het elektriciteitsnet opgespoord worden. “Tussen het moment dat de elektriciteit opgewekt wordt totdat het uit het stopcontact komt, kan van alles misgaan. Als de stroom uitvalt, is er ergens in het elektriciteitsnet een probleem”, zegt algemeen directeur Matthijs Postma van Vandentempel. Gert Wagenvoort, senior leraar Infratechniek vult aan: “Je wilt dan liever niet de hele straat opengraven om te kijken waar de fout zit. Met deze meetapparatuur kan boven de grond al bepaald worden waar precies gegraven moet worden.”

Of de plaats van de fout opgespoord wordt, hangt af van de technicus die de metingen uitvoert met de specialistische apparatuur. Kennis van de theorie en praktijkervaring zijn noodzakelijk. Maar een cursus werd nergens aangeboden. Postma: “Onze klanten hadden steeds vaker behoefte aan een goede opleiding. Sinds de jaren ’80 worden deze opleidingen en opfriscursussen gegeven door onze ervaren medewerkers.”

Deltion College is een logische partner

De groeiende vraag naar opleidingen legde steeds meer druk op de medewerkers van Vandentempel. “We zijn van huis uit natuurlijk geen school. Daarom hebben wij in het voorjaar van 2022 besloten om met het Deltion College in gesprek te gaan. Het is de logische partner voor ons, want Deltion heeft veel ervaring met technische opleidingen”, aldus Postma.

Leven Lang Ontwikkelen

Gert Wagenvoort en instructeur Steven Zwarts zijn namens Team Infra E van Deltion betrokken bij de samenwerking. De losse modules zijn samengevoegd tot een opleiding van twee volle dagen, die een goede basis vormt voor mensen die werken bij netbeheerders en grote installatiebedrijven. Wagenvoort: “Je hebt de meetspecialisten en de mensen die bij het opsporen van fouten vooral het graafwerk doen. Met deze opleiding willen wij beide groepen laten zien op welke verschillende manieren je fouten in kabels kunt vinden. De mensen aan de schop wil je ook de kans bieden om door te stromen. Dat is Leven Lang Ontwikkelen.”

Theorielessen

Vanaf november verzorgen Wagenvoort en Zwarts iedere woensdag en donderdag de theorielessen bij de opleiding. Specialisten van Vandentempel geven de praktijklessen bij het bedrijf in Hattem, waar kabels met storingen ingegraven liggen in het ‘didactische kabelnet’. Dit nemen Wagenvoort en Zwarts straks over. “De combinatie van theorie en praktijk is heel mooi”, zegt Wagenvoort.

Zowel Postma als Wagenvoort geven aan dat de pilot tot nu toe ‘boven verwachting goed gaat’. “De klik is goed. In vrij korte tijd hebben we samen iets moois opgebouwd. Ik heb veel respect voor hoe Deltion het heeft opgepakt”, zegt Postma.

Behoefte van de klant

Eind januari en begin februari staan de laatste lesdagen uit de pilotfase gepland. Wagenvoort en Zwarts komen daarna met een verbetervoorstel. “Gezien de positieve reacties hoeven we aan het concept niet zoveel te veranderen. Wel is het goed om meer in te kunnen spelen op de behoefte van de klant”, zegt Wagenvoort. Dat beaamt Postma. “Er is belangstelling genoeg, ook vanuit België. Maar de voorkennis van de groepen verschilt. Onervaren mensen willen de theorie weten en oefenen in de praktijk. Maar ervaren technici willen liever vragen stellen en ervaringen uitwisselen met hun collega’s.”

Zowel Deltion als Vandentempel staan positief tegenover een vervolg van de samenwerking. Wagenvoort: “Bedrijfsleven en onderwijs kunnen elkaar goed aanvullen. Vandentempel maakt gebruik van leraren met vakkennis. Steven en ik brengen de nieuwste technologie van het bedrijfsleven nu in de school.” “Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar kunnen versterken. We kunnen samen voorzien in een behoefte”, aldus Postma.

Wil je graag meer weten over de Basisopleiding Kabelfoutlokalisatie? Of direct inschrijven? Neem dan contact op met Vandentempel via info@vandentempel.nl.

Bron
deltion

Gerelateerde artikelen

Back to top button