Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

De herfst kan beginnen, het bokbier is binnen

Zwolle – Met het aan wal zetten van het ‘eerste’ vat bokbier 2018 is ook in Zwolle het nieuwe bierjaar begonnen. En hoewel de temperatuur meer aan een zomerse dag deed denken, is dit voor de bierliefhebber ook dé start van de herfst: de zomerbiertjes en radlers kunnen weer in de koelkast blijven, tijd voor de wat zwaardere bieren. Een eerste smaaktest van het bokbier 2018 biedt goede hoop. Het wordt waarschijnlijk een mooie winter met veel kruidige bieren.

verslag: Martin van der Hooft / foto’s: © Peter Denekamp

Al voor de 13de keer organiseerde de HESZ de Bokbier-introductie in Zwolle. Traditiegetrouw meerde Schipper Mail Overbosch zijn uit 1903 stammende tjalk Emanuel af bij het Broerenkerkplein. Het eerste vat werd met de hand de kade opgetakeld, waar stadsomroeper Peter Vader het officieel in ontvangst nam. Op zijn welbekende humorvolle wijze nodigde hij de talrijke bezoekers uit om mee te proeven: “Het oogsten van gerst en hop is gebeurd, nu hoeft alleen het bokbier nog gekeurd…”

Foodmarkt met Zwolse Brouwers

Het eerste vaatje, helaas niet echt een traditioneel houten vat met pin, werd aangeslagen en vond gretig aftrek. Daarna kon men op het Broerenkerkplein tegenover Het Beugeltje al direct kijken wat de verschillende brouwers dit jaar voor een gerstenat hadden weten te toveren. Onder andere de Zwolse brouwers Bohemian en Axes Castellum stonden op de foodmarkt.

In optocht door de stad

Het bier werd vervolgens in een fraaie stoet verspreid over de stad. Maar liefst 19 café’s deden dit jaar mee. Voorop ging Jubal, gevolgd door een rij prachtige oldtimers en twee Jan Pleziers. Daarna kwamen de echte bierwagens: paard- en wagen ingericht om bier van de brouwerij naar de kroegen te brengen. Het was zo druk dat de paarden van de fraaiste wagen, met houten biervaten hangend aan een balk, te schichtig waren en de optocht niet meemaakten. Ze waren te onrustig om de veiligheid te garanderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button