Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

De blikken deksels mogen vanaf vandaag ook in de glasbak

Vanaf vandaag mag naast glas , ook het blikken deksel en het laatste restje van de inhoud in de glasbak. Hiermee wil de gemeente het gebruik van de glasbak extra makkelijk maken.

Etensresten hoeven niet meer eerst weggespoeld te worden en ook de deksels hoeven de inwoners van Zwolle niet meer van de pot af te draaien. Het mag allemaal in de glasbak.

Zwollenaren brengen  jaarlijks ongeveer 19 kilogram glas per persoon naar de glasbak. Het landelijk streven voor soortgelijke steden ligt op 24 kilogram. Zwolle is dus al heel goed op weg, maar het kan nog beter!

Om hier extra aandacht voor te vragen is gisteren de campagne ‘Glas in ’t bakkie’ van start gegaan. Wethouder Filip van As (Beheer openbare ruimte, milieu en afval) gaf om 13.30 uur het startsein bij de glasbak in winkelcentrum Aa-landen.

Mét restjes en mét deksel

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag je nu de restjes aan het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker voor de consument.

Glas in ’t bakkie

De nieuwe campagne ‘Glas in ’t bakkie’ vertelt consumenten over deze nieuwe, makkelijker manier van glas scheiden. Het opvallende gele campagnebeeld zal de komende tijd op verschillende plaatsen in Nederland te zien zijn, op containers, abri’s, posters en op tv. Meer informatie is te vinden op www.glasscheiden.nl.

Van afval naar grondstof

Zwolle wil zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen – zoals papier, glas plastic, textiel en tuinafval – uit het restafval halen, zodat er steeds minder restafval overblijft. Daarvoor is het belangrijk dat inwoners hun afval scheiden. Om dit te stimuleren is de gemeente samen met ROVA in 2012 van start gegaan met ‘omgekeerd inzamelen’. Hierbij worden herbruikbare stoffen zoveel mogelijk bij de mensen opgehaald. Het restafval dat overblijft moeten ze zelf wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers.

Glas wordt niet opgehaald, maar moet weggebracht worden naar glascontainers. Nu het scheiden van glas makkelijker wordt (mét restjes en mét deksel), hoopt de gemeente dat er meer ingezameld gaat worden.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button