Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Nieuw boek ‘Zwolle 40-45’. Wat gebeurde er in Zwolle tijdens WOII?

Zwolle –  Gistermiddag is in het Historisch Centrum Overijssel het nieuwe boek ‘Zwolle 40-45’  gepresenteerd.

Het boek is samengesteld en geschreven door Herman Aarts en Paul Harmens.  Het haakt in op de toenemende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, met name in de regio.

Bert de Vries, directeur Historisch Centrum Overijssel, gaf tijdens de presentatie aan dat het boek niet alleen voorziet in de behoefte van de generatie die de oorlog heeft meegemaakt maar vooral ook in die van de kinderen. Juist door fotomateriaal uit Zwolle komt het dichterbij en begrijpen ze het beter.

Wat het betekent om in oorlogsomstandigheden te leven is voor veel mensen moeilijk voor te stellen Die omstandigheden verschillen bovendien sterk van plaats tot plaats. Dit boek maakt met veel foto’s zichtbaar wat er
in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde. De korte teksten gaan vooral over het leven van alledag en geven veel achtergrondinformatie.

De Zwollenaren keken vol ongeloof naar de Duitse militairen die op de eerste dag van de bezetting door de stad reden. Het optimisme dat het allemaal wel zou meevallen sloeg om in woede en frustratie toen de bezetter zich dwingend met alle aspecten van het bestaan bemoeide. Weerstand tegen de maatregelen van de bezetter, de deportatie van joden en de tewerkstelling van mannen leidde tot onderduiken, verzet en illegaliteit.

Herman Aarts is oud-directeur van het Stedelijk Museum Zwolle. Paul Harmens is verbonden aan Historisch Centrum Overijssel

Het eerste exemplaar van het boek  is op 19 september overhandigd aan Arie Slob (voorzitter van de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 en fractievoorzitter van de ChristenUnie).

 

Boek ‘Zwolle 40 – 45’

 

Historisch Centrum Overijssel

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button