Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

De betekenis van ‘niet kunnen lezen’ in beeld gebracht op Rodetorenplein

Fototentoonstelling in Zwolle over laaggeletterdheid

“Moeite hebben met lezen en schrijven heeft een enorme impact op het leven en werken van mensen. Wie daar moeite mee heeft loopt daar niet mee te koop. Deze tentoonstelling is er voor bedoeld om het taboe te doorbreken. Om mensen te inspireren of elkaar te inspireren er wat aan te doen”. Met deze woorden introduceerde Wil Mensink, regiocoördinator van de Stichting Lezen & Schrijven de buitenexpositie over laaggeletterdheid op het Rodetorenplein in Zwolle.

1 op de 9 mensen in Nederland laaggeletterd

Op de borden zijn foto’s en persoonlijke verhalen verwerkt van mensen die iets willen vertellen over taal. Mensen die allemaal moeite hadden met lezen en schrijven. In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. 80 % hiervan is autochtoon.

Burgemeester Meijer die met foto en tekst op het eerste bord staat afgebeeld vertelt: “Ook ik ben ’s ochtends voortdurend bezig met lezen. De ochtendkrant De Stentor, de e-mail, de oproep voor de griepprik, het inlezen voor een bijeenkomst en tussendoor nog even twee app-jes. Kunnen lezen en schrijven is de opstap naar allerlei manieren om mee te kunnen doen in de samenleving. Werk is misschien wel de belangrijkste.”

Ambassadeur Gerard

Dat wordt ook beaamd door Gerard. Zes jaar geleden raakte hij werkeloos: “Bij het UWV vroegen ze, wil je wat leren. Maar ik kon niet leren want ik kon niet lezen en schrijven. Toen hebben ze aangeboden om dat te gaan leren. Nu werk ik bij Scania en kan ik de werkinstructie lezen. Ik hoef het niet meer te vragen.”

Scania heeft programma voor laaggeletterden

Er zijn diverse initiatieven in de stad om mensen die laaggeletterd zijn verder te helpen. Bij Scania wordt er een intern programma aangeboden via het ROC. Een prachtig programma dat een heel positief effect heeft op de medewerkers. Een lager ziekteverzuim, veel kleinere foutmarges en heel gemotiveerde medewerkers.

Ook bij UWV wordt een taaltest afgenomen. Via het Taalpunt dat is gevestigd in de Bibliotheek Zwolle in de Diezerstraat worden mensen verder geholpen.

 

15783162732_9d57da8a27_z
Expositie Laaggeletterdheid op Rodetorenplein Zwolle
15593234549_6c60d0cbcf_z
Alle onthullers van de expositie borden
v.l.n.r. Wil Mensink, Stichting Lezen & Schrijven, Ambassadeur Gerard werkzaam bij Scania en Burgemeester Meijer van Zwolle
v.l.n.r. Wil Mensink, Stichting Lezen & Schrijven, Ambassadeur Gerard werkzaam bij Scania en Burgemeester Meijer van Zwolle

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button