Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dansprijs 2019 uitgereikt in Schouwburg Odeon

Zwolle – Donderdag is in Schouwburg Odeon te Zwolle de BNG Bank Dansprijs 2019 uitgereikt. Dit gebeurde tijdens ‘Dans op Donderdag’, een dansserie van Zwolse theaters met voorstellingen van jonge, veelbelovende en eigenzinnige choreografen. De prijs gaat dit jaar naar performer en choreografe Sarada Sarita en het duo Christiaan De Donder & Sedrig Verwoert.

Volgens de jury brengen beide winnaars een ‘originele mix van virtuoos uitgevoerde dansstijlen naar het theaterpodium’, waarin zij duidelijk een sociaal-maatschappelijk statement uitdrukken. De makers ontvingen de prijs ter waarde van vijftigduizend euro uit handen van Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds. De makers presenteren hun werk in het najaar van 2019 tijdens de tournee van DansClick 21 die in vijftien theaters te zien zal zijn. DansClick 21 is donderdag 21 november in Schouwburg Odeon te zien.

Sarada Sarita – Q4: Quantified

Q4: Quantified is veel meer dan een showcase van de uitdagende dansstijl New Way Vogue, uitgevoerd door de allerbeste dansers op dit gebied. In deze voorstelling geeft Sarita een politieke lading aan de expressieve, gestileerde en bijna spirituele combinatie van voguing & waacking. Via een voice over en de bezwerende stem van vocalist Guillermo Blinker (alias Otion) doet ze een oproep voor gelijkwaardigheid en menselijkheid en het overstijgen van hokjesdenken. Sarita laat haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen, uitzonderlijk precies uitgevoerd, en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. Vorm en inhoud vallen perfect samen in deze esthetisch intrigerende voorstelling met activistische ondertoon.

“Q4: Quantified brengt een spannende, acrobatische vorm van dans naar het theater.” Volkskrant

Christiaan De Donder & Sedrig Verwoert – They/Them

Wie hen beiden ziet dansen in het door hen zelf gecreëerde They/Them denkt dat ze al jaren een onafscheidelijk duo vormen, zo vloeiend en complementair bewegen ze naar alle hoeken van het podium. Ze zijn aan elkaar gewaagd, halen het spannendste in elkaar naar boven en stuwen elkaar naar hoog niveau. In They/Them mixen ze bewegingen uit allerlei genres zoals modern, klassiek, voguing, house en urban tot een zwarte paringsdans met koninklijke allure. In dit autobiografische duet over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie tasten ze voortdurend de grens af van pijn en genot. Hierdoor plakken ze op je netvlies – als toeschouwer wil je hen geen moment uit het oog verliezen. Het duo ontving begin deze maand de eerste Leo Spreksel Award.

“Zij verbinden artistieke hoogwaardigheid aan een fris en belangrijk activisme op het gebied van genderongelijkheid, ras, seksualiteit en klasse.” Leo Spreksel

Gerelateerde artikelen

Back to top button