BouwKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Dak of spouwmuur isoleren? Doe het natuurvriendelijk!

Zwolle – Een goed geïsoleerd huis, wie wil dat nou niet. Het is prettiger wonen en je bespaart er ook mee op je energierekening. Naar verhouding leveren dak- en muurisolatie het meeste op. Als je dat laat doen, denk dan wel aan je huisgenoten!

In de stad leven duizenden huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen die bij jou onder de dakpannen, de dakrand of in de spouw kunnen wonen.

Voor mensen is tegenwoordig de woningnood al hoog, maar voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen is de markt nog veel krapper. Want zij vinden hun onderdak vooral in oudere woningen met al hun kieren, spleten en lege spouwmuren. Maar Nederland is in hoog tempo spouwmuren en daken aan het na-isoleren. Dat is in Zwolle niet anders. Als de dieren hun plekjes in onze woningen kwijtraken, dan kunnen ze vaak nergens anders heen. Vraag je bij isolatieplannen daarom eerst af: heb ik huisgenoten? En zo ja, wat moet ik dan doen?

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn beschermde diersoorten. Maar niet alleen de dieren zelf, ook hun nesten zijn het hele jaar door beschermd. Dat is zo geregeld in de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat, ook al is het broedseizoen voorbij en zie je de dieren niet, je niet zomaar het nest kunt laten weghalen.

Mussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn, net als wij mensen, honkvast en keren elk jaar terug naar dezelfde plek. Om te voorkomen dat je ze dakloos maakt zorg je van tevoren voor vervangende huisvesting. Een isolatiebedrijf met het certificaat Natuurvriendelijk isoleren kan je daarbij helpen.

Natuurvrij maken

Isolatiebedrijven met het certificaat Natuurvriendelijk isoleren nemen maatregelen om de dieren de kans te geven de woning te verlaten: het natuurvrij maken. Ook brengen ze nestkasten aan. Ze plannen de werkzaamheden zo dat dieren niet worden gestoord in het broedseizoen, of erger nog, doodgaan in de spouw.

Dus heb je isolatieplannen voor je dak of spouwmuren? Pak het natuurvriendelijk aan!

Meer informatie

Op de website Natuurvriendelijk isoleren vind je isolatiebedrijven met het certificaat Natuurvriendelijk isoleren. Opbouw- of inbouwkasten voor renovatie of nieuwbouw zijn te verkrijgen via aannemers of isolatiebedrijven met het certificaat Natuurvriendelijk isoleren. Vraag ernaar! Vivara Pro.

Over natuurinclusief bouwen en renoveren

Lees ook: De gierzwaluw: de vogel is gevlogen

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button