Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

‘Dag Syntusbus … Voor jou, van ons, een afscheidskus! De Eekwallies’

Zwolle – 23 uur 55 stond er op de elektronische display bij de bushalte aan de Eekwal in Zwolle. Daarmee werd de doorkomst van de allerlaatste bus over de Eekwal aangekondigd. De straat was er voor uitgelopen. Ze zwaaiden gezamenlijk de allerlaatste bus uit.

Jarenlang was het op de Eekwal een komen en gaan van bussen. Een drukke stop, veel mensen stapten hier uit om te gaan winkelen in het centrum. In 2015 veranderde dit doordat veel bussen niet meer de Eekwal aandeden maar langs de Pannekoekendijk gingen en een snelle stop maakten bij het bus transferium bij de Pathé. Begin dit jaar verdwenen ook de streekbussen uit de straat. En nu zijn de laatste stadsbussen, de lijnen 2 en 3 naar Holtenbroek en Berkum, ook verdwenen.

Bus transferium Pannekoekendijk

Dit heeft alles te maken met de komst van het nieuwe busstation aan de zuidkant van het spoor. De bussen rijden niet meer vanaf het oude Stationsplein voor Wientjes langs om vervolgens via de Nieuwe Havenbrug de binnenring van de Eekwal te pakken. Ze gaan nu over de busbrug en via de Willemskade rechtstreeks door naar het bus transferium op de Pannekoekendijk.

Weemoed

De bewoners van de Eekwal hadden zaterdagavond toch wel wat weemoed. Met een spandoek voor de deur, afscheidsdrankje en het uitzwaaien van de laatste bussen namen ze afscheid: ‘Dag Syntusbus … Voor jou, van ons, een afscheidskus! De Eekwallies.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button