Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

CDA Zwolle: ‘Scholen worstelen met fotomomenten door nieuwe AVG’

Zwolle – Het CDA Zwolle stelt op 1 oktober schriftelijke vragen aan het college over de toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming op scholen in Zwolle.

Sinds mei 2018 moeten we met zijn allen aan de Europese privacyregels voldoen. Binnen Nederland is dit vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo mogen instanties er niet meer vanuit gaan dat zij zomaar beeldmateriaal van mensen mogen plaatsen.

Scholen worstelen met de AVG

De afgelopen tijd heeft de CDA-fractie signalen gekregen over de AVG-aanpak op enkele scholen in Zwolle. Daarbij zorgt de ene school voor een zeer uitgebreide vragenlijst waarbij gevraagd wordt of het kind in de schoolgids, op sociale media etc zichtbaar mag zijn. Een andere school gaat ervan uit dat de toestemming stilzwijgend wordt gegeven totdat het tegengeluid gehoord wordt (wie zwijgt, stemt toe). Maar ook heeft het CDA een voorbeeld in Zwolle waarbij ouders niet om toestemming gevraagd is maar de fotomomenten volledig beperkt zijn door geen klassenfoto’s meer te maken en de regel in te voeren dat optredens niet meer door ouders gefotografeerd mogen worden. Hieruit blijkt dat de regelgeving niet overal duidelijk is. Diverse scholen en daardoor ook leerlingen en ouders, worstelen met de AVG.

Kinderen zijn een kwetsbare groep en is het belangrijk dat we zorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaan. De scholen willen dan ook graag de regelgeving volgen maar aan de andere kant moet er wel ruimte zijn om dierbare momenten vast te leggen en te delen. CDA Zwolle vindt dat onze privacy gewaarborgd moet zijn en het is goed dat we de regelgeving weer gemoderniseerd hebben. Maar we moeten hier niet in doorslaan want doorslaan in het ene, heeft gevolgen voor het andere.

Kan Zwolle helpen leerlingen een gezicht te geven?

CDA Zwolle vraagt zich aan de hand van de binnengekomen signalen af of we als gemeente Zwolle de scholen en ouders bij de invulling van de AVG kunnen ondersteunen. Schijnbaar is de verstrekte informatie en kennis in Zwolle onvoldoende om genoeg duidelijkheid te hebben. CDA Zwolle wil dan ook weten of de gemeente Zwolle hierin een rol speelt of kan spelen. Zo kunnen de scholen, leerlingen en ouders elkaar weer goed in de ogen kijken maar dan zonder een zwart balkje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button