Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

CDA Zwolle parkeert Katwolderplein liever even

Het nieuwe multifunctionele gebouw aan het Katwolderplein in Zwolle ligt op de besluittafel. CDA Zwolle vraagt zich twee zaken af: willen we meer winkels en is het financieel allemaal haalbaar?

Harold van Vilsteren, CDA-raadslid belast met de openbare ruimte, vraagt de wethouder om nog eens goed te kijken naar twee zaken:

Zit de binnenstad te wachten op meer winkels aan de rand van het centrum?
Zijn de financiële risico’s reëel ingeschat?
Behoefte aan winkelaanbod?
Het aantal m² dat nu in het voorstel staat is dan wel minder dan in de eerste plannen, toch blijft het gevoel bij veel ondernemers dat er nog te veel ruimte is. Een groot aantal panden in de binnenstad staat leeg en met de invulling van Katwolderplein wordt het er voor de middenstand in de Zwolse binnenstad in ieder geval niet makkelijker op. Zeker niet met de toename van internetverkoop. Daarnaast onttrek je met nieuwbouw bezoekers, waardoor het gevoel van centrumbeleving kleiner wordt.

Het CDA voegt het liefst helemaal geen m² detailhandel meer toe aan de randen van de binnenstad. Dit complementaire aanbod van commerciële ruimte/winkels kan ook in de binnenstad ruimte vinden wat de leegstand ook mee helpt op te lossen. Het CDA ziet lever bijvoorbeeld woningbouw voor ouderen. Zie de populariteit van de Krasse Knarrenhof als voorbeeld.

Wat zijn de financiële risico’s?

Wat is het financiële risico dat de gemeente op zich neemt door de parkeergarage in eigen beheer te ontwikkelen en te exploiteren. Ingehuurde externe deskundigen hebben dit in het verleden afgeraden en ook andere steden hebben hier problemen mee. En toch gaan we door.

Parkeergarages ontwikkelen geen taak gemeente

Wat maakt dat de risico’s die destijds door deskundigen zijn onderkend, nu geen effect lijken te hebben op de businesscase? Als de businesscase een positief verhaal geeft, waarom laten we dan niet alsnog een commerciële partij instappen. Ontwikkelen van parkeergarages is volgens ons geen kerntaak van de gemeente?

Gerelateerde artikelen

Back to top button